В Черно море ще могат да се строят вятърни централи за ток

Те ще имат 30-годишна концесия

Нов закон за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море мина на първо четене в Народното събрание.

От 168 гласували народни представители „за“ бяха 112, „против“ - 53, а трима се въздържаха по законопроекта за нов Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства, внесен групово от ГЕРБ, „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“.

Против обаче гласуваха всички от „Има такъв народ“ освен Гроздан Караджов, който е сред съвносителите на законопроекта и го подкрепи. Против гласуваха и другите опозиционни парламентарни групи - „Възраждане“ и БСП.

В закона се регламентира производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море. Предварително ще се проведат проучвания за проверка на възможността за изграждането на централите, включително и за тяхното премахване. Ще се направи и внимателна оценка на въздействието върху околната среда.

Според съвносителите от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН така ще се насърчи развитието на европейските технологии.

Концесиите за вятърните електроцентрали ще се дават за срок от 30 години, който може веднъж да се удължи с пет години. Министърът на енергетиката ще възлага концесиите в приоритетните зони, ще координира всички държавни органи и ще следи сключените договори.

Преносителите на ток ще са длъжни да планират необходимия мрежови капацитет за присъединяване на нови енергийни мощности в морето, както е заложено в Плана за развитие на енергийните мощности (ПВУ). Точката по присъединяване ще е на сушата.

Според ПВУ до 2027 г. следва да бъдат открити концесионни процедури за вятърни електроцентрали с мощност не по-малко от 1 ГВт, както и за не по-малко от нови 2 ГВт за периода 2027-2030 г.

Концесионерите на вятърни електроцентрали в морето ще могат да ги изградят и експлоатират за своя сметка, да се присъединят към електропресносната мрежа на България и да получат лиценз.

„Тъй като зоните в българския участък на Черно море с най-благоприятни параметри са ограничени, те следва да бъдат обособени в Плана за развитие на енергийните мощности като приоритетни и отдадени на търг след детайлно проучване“, пишат вносителите в мотивите.

По време на дебатите Павела Митова от ИТН предложи срокът за предложения по законопроекта между първо и второ четене да се удължи максимално.

Въпреки че съновносител е нейният съпартирец Гроздан Караджов, Митова нарече законопроекта „Имало едно време едно море“ и обвини вносителите, че законовите текстове вътре са силно пожелателни.

Според нея има твърде много неизяснени въпроси около законопроекта.

Борислав Гуцанов от БСП нарече законопроекта „чудовищен“, защото това щяло да унищожи Черно море и крайбрежието му. Той озаяви, че след като управляващото мнозинство е успяло да унищожи ядрената енергетика чрез политиката си към АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“, сега посяга на Черноморието и туризма.

Гуцанов посочи, че в доклада по законопроекта се говори, че няма да пречи на корабоплаването, но не пише нищо за потенциалните ефекти върху туризма от разполагане на вятърните електроцентрали в морето. Той попита дали на някого би му било приятно да гледа вятърни перки от шезлонга си на плажа.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев каза, че по повод туризма в удължения срок за предложения между първо и второ четене ще може да се дадат параметри в какви зони и на колко метра от брега трябва да бъдат разположени.

„Тоест няма да лежите на шезлонг на плажа и да гледате вятърни перки“, увери Добрев.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че не бива да се всява страх по темата, и обвини Гуцанов, че е изговорил много неистини.

Мирчев обясни, че вятърните перки ще бъдат разположени между 20 и 50 км навътре в морето. „Дори и на 20 км от брега те няма да може да бъдат видени и няма да попречат на българския туризъм по никакъв начин“, каза той.

Даниел Петров от „Възраждане“ заяви, че няма да има перки в Черно море и законът ще бъде използван за подложка за промяна на предназначението на дадени земи. Ивайло Мирчев му отговори, че внушенията, че промените се правят, за да може да се сложат вятърни перки на земеделски земи, са нелепи.

Председателят на „Зелено движение“, част от коалицията ПП-ДБ, Владислав Панев заяви, че е чул много неверни твърдения - че няма изградени вятърни проекти в морето край Италия, Португалия и Испания. „Този законопроект е полезен за българската енергетика и не виждам с какво би могъл да ощети нея или туризма ни“, каза той.

Интегрираният план в областта на енергетиката и климата на България цели увеличение на енергийния дял от възобновяеми източници (ВЕИ) до 27,09% и 30,33% само за сектор електроенергия. Тези изисквания ще бъдат актуализирани през 2024 г., като се има предвид повишената цел от 45% ВЕИ до 2030 г. според европейския план REPowerEU, представен от ЕК заради ефектите от войната в Украйна.

Ако бъде приет, законът ще влезе в сила от 1 януари догодина.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини