Microsoft иска да захранва сървърите си с ядрени реактори

Microsoft реши, че най-добрият начин за захранване на центровете за данни в бъдеще е да приеме ядрена стратегия. Както съобщава Datacenter Dynamics, миналата седмица Microsoft е обявила ново работно място за "главен програмен мениджър по ядрени технологии". Основната отговорност на длъжността е да се приложи "глобална енергийна стратегия за малки модулни реактори (SMR) и микрореактори". Крайната цел е центровете за данни, които захранват Microsoft Cloud и работните натоварвания с изкуствен интелект, да работят с реактор, вместо да разчитат на мрежата.

Броят на кандидатите, подходящи за тази работа, ще бъде доста ограничен. Microsoft изисква човек с "дълбоко разбиране на ядрените технологии и регулаторните въпроси", който също така е способен да работи с редица групи в Microsoft за "постигане на съвместни или допълващи се цели".

Освен това компанията се нуждае от човек, способен да изследва и разработва други енергийни технологии, които все още не са готови за търговско внедряване. Това вероятно ще включва енергията от термоядрен синтез.

Малките модулни реактори все още не са доказани отвъд етапа на прототипа. В САЩ само три щата в момента обмислят бъдещо разполагане на такъв реактор: Тенеси, Юта и Аляска.

Ако Microsoft продължи с този план, има 10 съществуващи региона в САЩ, където такъв реактор може да бъде внедрен в център за данни. Независимо от това, тъй като технологията все още е толкова нова и в крайна сметка недоказана, всеки, който си осигури тази нова позиция в Microsoft, може да прекара години просто в полагане на основите и получаване на необходимите регулаторни (и от местни жители) одобрения.

От една страна, ядрената енергия се счита за чиста форма на енергия, тъй като произвежда нулеви въглеродни емисии. Въпреки това тя произвежда ядрени отпадъци и би превърнала центровете за данни на Microsoft в още по-голяма цел за спонсорирани от държави хакери.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини