Кой ще е новият омбудсман

Националният омбудсман Диана Ковачева става съдия в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), стана ясно след края на конкурса, който приключи преди ден.

Овакантеното място в институцията по закон се полага на нейния заместник - Елена Чернева-Маркова.

Маркова ще наследи на поста Диана Ковачева през април, когато изтича мандатът на българския съдия в ЕСПЧ Йонко Грозев. Тя ще остане на поста до изтичане на пълния мандат на своята предшественичка - през 2025 г. Едва тогава парламентът ще трябва да избере нов омбудсман.

Повтаря се сценарият от предишния мандат, когато през 2019 г. омбудсманът Мая Манолова се впусна в надпреварата за кмет на София и я наследи заместник-омбудсманът Диана Ковачева. По-късно, през май 2020 г., Ковачева бе избрана за пълен 5-годишен мандат.

В случаите на предсрочно прекратяване на мандата на омбудсмана нов омбудсман се избира в срок един месец от влизането в сила на решението за прекратяване.

Омбудсманът се избира от Народното събрание за срок пет години и може да бъде преизбиран на същата длъжност само за още един мандат.

Елена Чернева-Маркова бе предложена за заместник-омбудсман от фондация „Български адвокати за правата на човека“, Съюза на юристите в България, Центъра за изследване на демокрацията, сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола“ и фондация „Състрадание Алцхаймер България“.

Елена Чернева има юридическо образование и 30-годишна адвокатска практика. Като дългогодишен председател на Националното бюро за правна помощ се занимава активно с проблемите, свързани с правата и свободите на гражданите. По нейна инициатива са създадени редица нови инструменти за подобряване достъпа на гражданите до безплатна правна помощ – Национален телефон за първична правна помощ, регионални центрове за консултиране съвместно с адвокатските съвети по места, както и разширяването на групите лица, ползващи безплатна правна помощ, се посочва в съобщението за нейното назначение.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини