Ето как се празнува Св. Валентин

Рози, вечеря за двама и романтична разходка из града... така си представят чехите Деня на любовта. Французите пък готвят за своите дами, а в Дания жените предлагат на приятелите си да се оженят за тях през февруари. За финландците 14 февруари е по-скоро ден на приятелството, отколкото на любовта.

Това показва проучване на easyJet. Компанията сравни навиците и традициите свързани със Св. Валентин през януари 2010 г. в 13 страни: България, Чешката република, Дания, Финландия, Франция, Германия, Великобритания, Унгария, Израел, Италия, Холандия, Полша и Турция.

Подаръците

Бижутата са също често срещан подарък – предимно във Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Полша, а също и бельото. Жените получават плюшени мечета във Великобритания, Полша и Турция. Турците и българите също обичат всякакви неща под формата на сърце. Традиционните картички за Св. Валентин не са изчезнали – във Великобритания традицията повелява валентинката да не се подписва, а получателят трябва да познае кой я е изпратил. На плика е изписана мистериозната абревиатура З.Л.Ц., което означава "Запечатано с любовна целувка".

Гамата подаръци за мъже е много по-малка. Традиционните подаръци в Чешката република и Финландия са парфюми, афтършейв, шоколад или книги. Във Франция мъжете могат да очакват някакво бижу или часовник. В Дания и Унгария мъжете дори не получават подаръци!

Поканите за романтични вечери варират – може да бъде в ресторант или вкъщи, както правят във Франция, където мъжете често готвят на половинките си. Най-често консумираното питие в този ден във Великобритания е шампанското, като двойките купуват по-луксозна марка от обикновено.

Пътувания за Св. Валентин

Пътуванията стават все по-често срещан подарък за Св. Валентин – можеш да получиш билет за полет като подарък в Дания, Полша, България и Великобритания. Най-често се избират от двойки, в които един от партньорите обмисля да направи предложение.

Повечето влюбени двойки не избират да летят точно на Св. Валентин, а търсят най-добрата оферта. Дестинациите са главно европейски столици за почивки през уикенда или екзотични острови за тези, които предпочитат слънцето.

Романтични градове

Проучването показва, че най-романтичното място е Париж, последвано от Венеция. Единственото изключение е Франция – за французите най-романтичните места се намират в Италия – Флоренция, Рим, Венеция, както и Брюж в Белгия.

Къде да направиш предложение за брак на Св. Валентин

За много щастливи мъже и жени Св. Валентин е шанс да направят предложение за брак. Това е често срещано в България, Полша, Турция, Германия и Великобритания. Но и все повече жени вече задават първи въпроса "Ще се ожениш ли за мен"?

В Дания стара традиция позволява на жените да направят предложение на високосна година. Традицията води началото си от 13 век. По това време не било обичайно за жената да направи предложение на мъжа преди шотландската кралица Маргарита да го позволила през 1288 г. Дамата можела да предложи само на 29 февруари, т.е веднъж на четири години, когато годината е високосна. Ако мъжът откажел, традицията повелявала да й купи дванадесет чифта копринени ръкавици.

Други "дни на любовта" по света

Интересно е, че само Чешката република има още един ден, посветен на любовта – 1 май. Във Финландия пък 14 февруари не се смята за ден на влюбените, а вместо любовта се празнува приятелството. В България се честват два празника в един ден: на 14 февруари е и празника на Св. Трифон Зарезан, покровител на виното и лозите. Лозарите отиват на лозето и се молят за добра реколта. Главната част на ритуала е пиенето на вино и зарязването на лозите. Това е причината за прякора на Св. Трифон (според съвременния православен календар денят на Св. Трифон Зарезан трябва да се празнува на 1 февруари, но повечето български лозари все още го празнуват на 14 февруари).

Допълнителни идеи за празнуване:

Лондон: Освен традиционните забележителности, може да се разходите в Хайд Парк, да се отпуснете и да наблюдавате грациозните лебеди, плаващи в езерото "Serpentine". Следобедните часове може да прекарате, пиейки традиционния английски чай в хотел Риц, или в магазина "Fortnum&Mason" на Пикадили, където освен посещение на четирите различни ресторанта, може да купите романтични подаръци и сувенири за спомен. Вечерен круиз по р. Темза предлага незабравими изживявания с музика и танци на живо, романтична вечеря с рози и шампанско.

Милано:  Популярното "Renoir Cafe" в Милано е подходящият избор за празника на влюбените със специално организирана тематична вечеря, посветена на любовта и любимите песни на живо на пиано. В периода 24 февруари – 3 март в Милано се провежда прочутата седмица на модата, която традиционно подчертава значението на града в глобалната модна индустрия. Световни дизайнери като Гучи, Армани, Долче и Габана, Прада представят най-новите модни тенденции и колекции два пъти годишно.

Мадрид: Испанската столица Мадрид също предлага разнообразни възможности за празнуване. В допълнение между 16-20 февруари се провежда значимият фламенко фестивал "Caja Madrid Flamenco Festival".

Манчестър: Какво по-вълнуващо преживяване за вашата половинка от това да го изненадате с билет до Манчестър, комбиниран с гледане на футболен мач с Бербатов? Това е подарък, за който той със сигурност ще си спомня дълго!

Източник: club.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини