"Джеймс Уеб" ни показва ослепителната структура в 19 близки спирални галактики

Изумително ясни изображения на структурата в 19 близки спирални галактики са направени с помощта на космическия телескоп "Джеймс Уеб".

Работата е извършена в контекста на така наречената програма Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), в която участват повече от 150 астрономи от цял ​​свят.

Преди това галактиките са били наблюдавани с космическия телескоп "Хъбъл", с инструмента MUSE на "Много големия телескоп" VLT (Very Large Telescope) и решетката ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array), последните две в Чили. Това прави възможно сравняването на резултатите от четирите основни инструмента – вижте например снимката по-долу. Телескопът Джеймс Уеб "вижда" в близкия и средния инфрачервен диапазон и това, което веднага прави впечатление на снимките, е ослепителната структура в спиралните галактики.

Виждат се милиони звезди в спиралните ръкави на галактиките, които изглеждат предимно сини, заснети с NIRCam (Близка инфрачервена камера) на "Джеймс Уеб". Много от тези звезди са групирани заедно в големи групи. MIRI на "Джеймс Уеб" (среден инфрачервен инструмент) улавя повече от праха между звездите плюс звездите, които все още се формират, по-червените обекти на снимките.

Открити са големи дупки и в междузвездния газ и прах в галактиките, причинени от млади звезди, издухващи този газ и прах със своя звезден вятър.

Смята се, че звездообразуването в галактиките е процес, който започва отвътре и след това се разпространява навън: звездите първо се формират в ядрото на галактиките, след което звездообразуването се движи навън.

Така че имате най-младите звезди във външните региони. Понякога има розови и червени пикове в ядрото, което може да означава свръхмасивна черна дупка в центъра на галактиката или звездни купове там, които са толкова ярки, че засенчват останалите.

Източник: nauka.offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини