Кметът Мелемов: Ще отворим Планетариума през февруари

Изображение 1 от 3

    Обновеният Планетариум в Смолян ще заработи през февруари - в това беше категоричен кметът на града Николай Мелемов. По думите му, срокът на договора по проекта е удължен, заради оформянето на документацията.
    "Строителните дейности отдавна са приключили, куполът в Звездната зала е монтиран, остават само столовете, които се монтират под определен ъгъл", каза Мелемов.
    В момента в сградата на Планетариума все още текат приготовления за посрещането на посетители. В това се увери екипът на еТВ.
    "В момента текат последни инсталации и донастройки, тъй като е техника и има нужда от малко повече време за настройка и обучение. Всъщност ние, за да можем да работим реално с цялата апаратура, трябва да се обучим. Всичко е доставено, последни настройки буквално текат и въпреки че проекта е удължен до 30 април, правим всичко възможно до края на месец февруари да отворим за посетители", каза директорът на Планетариума Цвeтeлинa Гeнчeвa.
    Освен Звездната зала ще отвори и Посетителски център, който е оборудван с множество екрани, движещ се макет на Луната, мултимедия. Генчева демонстрира една от образователните програми. "Подробна информация има за планетите в Слънчевата система. Например една от най-интересните е Юпитер. Имаме двуезичен код на интерактивния екран. Децата могат да си пускат филмчетата и да разучават интересна информация за интересните обекти", показа тя.
    От институцията все още попълват екипа си. "Ако има физици заинтересовани, които желаят да работят в Планетариума, нека да дойдат на място или да се свържат с нас", каза още Генчева.
    За работа в Планетариума са одобрени 7 щатни бройки, 4 от които са за физици.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини