Нова съставка против стареене, извлечена от лечебна билка

Активно съединение, извлечено от Angelica Acutiloba, ефективно елиминира вредните стареещи клетки в дермата и работи против стареене

Неочаквано, но се появява нещо ново в областта на борбата със стареенето - учени са установили, че една активна съставка на лечебно растение от традиционната китайска медицина, наречено Angelica Acutiloba, може да намали и дори да върне назад признаците на стареене на кожата.

Подобно на много лечебни растения, компонентите, открити в Angelica Acutiloba, са известни с това, че намаляват или облекчават възпалението. Кенто Такая (Kento Takaya), професор в Катедрата по пластична и реконструктивна хирургия в Медицинския факултет на Университета Кейо в Токио и първи автор на изследването, публикувано в Advanced Biology, обяснява, че са избрали да изследват ефекта на екстрактите от нея върху кожата, тъй като освен противовъзпалителните ѝ свойства, преди това е описано, че тя има защитен ефект срещу излагане на слънце и действа като антиоксидант.

Освен възпаленията и уврежданията в резултат на действието на свободните радикали от слънцето и замърсяването, друга причина за видимото стареене е натрупването на стареещи клетки. Тези клетки не функционират нормално, тъй като са спрели да се делят и е установено, че отделят вещества, които оказват отрицателно въздействие върху други здрави, намиращи се наблизо клетки. Те са свързани с образуването на бръчки и увисване на кожата.
Обещаващ нов активен продукт

Тъй като други проучвания показват, че екстракти от растения като Deschampsia antarctica и Solidago alpestris блокират вредното въздействие на стареещите клетки, Такая и колегата му Казуо Киши (Kazuo Kishi) решават да проверят дали екстрактите от Angelica Acutiloba могат да дадат подобни, ако не и по-добри резултати.

„Смятаме, че търсенето на нови, евтини и безопасни лекарства срещу стареене е важно и Angelica Acutiloba е един от кандидатите за алтернатива“, заявява Такеда.

Като критерий за сравнение те първо съпоставят екстрактите със синтетична молекула, наречена навитоклакс (navitoclax) - лекарство за борба с рака, което в момента се изследва и за което преди това е доказано, че убива стареещите клетки в кожата, като запазва здравите живи. Понастоящем се проучва възможността за използването му в козметиката за кожа.

Учените третират отгледани в лабораторията сенилни клетки с навитоклакс или с екстракти от корени на Angelica Acutiloba и установяват, че и в двата случая сенилните клетки се унищожават в зависимост от дозата.

За да разберат по-добре коя от активните съставки на билката убива сенилните клетки, двамата анализират два от известните компоненти на растението: лигустилид и бутилфталид. Отново в лабораторно отгледани сенесцентни клетки те установяват, че само лигустилидът е отговорен за това.

След това, за да преценят безопасността, изследователите третират със съединението здрави, несенсибилизиращи се клетки и наблюдават минимална клетъчна смърт. Този предварителен резултат е обещаващ, тъй като показва, че лигустилидът може да бъде насочен конкретно към сенесцентните клетки, като същевременно не засяга здравите клетки.

За да се провери дали възпалението, предизвикано от сенесцентни клетки, също може да бъде намалено с лигустилид, сенесцентни клетъчни култури, третирани с биоактивното вещество, са показали намалени нива на протеини, произвеждани от сенесцентните клетки, които насърчават възпалението.

И накрая, за да се тества лигустилид в биологична среда, при мишки, третирани със съединението, е установено, че в дермисния слой на кожата им има по-малко сенилни клетки, което оказва положително въздействие върху нивата на колаген, важни за поддържане на еластичността на кожата.

Angelica acutiloba е многогодишно тревисто растение от семейство Сенникоцветни (в същото семейство са морковите или магданоза). Разпространено е предимно в Япония и може би е ендемично (уникално). Сега е широко разпространено и се култивира в Китай, Корея, Тайван и Индонезия. Използва се в традиционната японска и китайска медицина. Кредит: Wikimedia Commons


Добро начало, но има и пречки за преодоляване

Макар и предварителни, резултатите са обещаващи, според Хакуто Кагеяма (Hakuto Kageyama), професор в катедрата по химия във Факултета по наука и технологии в Университета Мейджо в Япония, който не е участвал в изследването. Лигустилидът потенциално би могъл да запълни празнина в индустрията за грижа за кожата, тъй като в момента на пазара няма други ефикасни козметични продукти, които да спират стареенето.

„[В този контекст] констатацията, че лигустилидът проявява активност за убиване на сенилни клетки, е добра новина по отношение на използването на това съединение като продукт за грижа за кожата“, посочва Кагеяма.

Такая се надява, че в резултат на противовъзпалителния си характер лигустилидът може да осигури алтернатива на съществуващите активни вещества за грижа за кожата, като витамин А и неговите производни, които, макар и ефективни, могат да бъдат дразнещи и трудни за употреба от някои хора с чувствителна кожа.

„[Въпреки че] дразненето на кожата от Angelica Acutiloba и лигустилид трябва да бъде проучено в бъдеще, [очакваме, че] като вид билки имат потенциал като по-хипоалергенна алтернатива“, смята Такая.

Преди това да се случи, все още има пречки за преодоляване и трябва да се съберат повече данни, включително тестове върху хора. Съществува и допълнителното предизвикателство да се постигне проникване на лигустилид през кожната бариера.

Това е често срещано предизвикателство в грижата за кожата и би могло да затрудни използването му като крем за локално приложение - при тестовете, проведени по време на проучването, са използвани инжекции, за да навлезе съединението в дермата. „Обмисляме да го разработим като вътрешно лекарство или добавка“, заявява Такая в отговор на това запитване.

„Смятам, че авторите трябва да помислят как да запазят стабилността на лигустилида, тъй като е известно, че това съединение е химически нестабилно“, добавя Кагеяма. „Възможно е и комбиниране с други биоактивни съединения."

В предишно проучване Хакуто Кагеяма и колегите му показват, че саклипините - молекули, произвеждани от японски цианобактерии, притежават потенциални антиоксидантни и „антиейдж“ действия, като потискат процеса, наречен гликация, при който молекулите се прикрепят към колагена, правят го твърд и по-малко гъвкав и допринасят за признаците на стареене.

„Например, тъй като екстрактът, съдържащ лигустилид, подобрява плътността на колагена в дермалната кожа, комбинацията със саклипин може да има синергичен ефект."

Справка: Kento Takaya and Kazuo Kishi, Ligustilide, A Novel Senolytic Compound Isolated from the Roots of Angelica Acutiloba, Advanced Biology (2024). DOI: 10.1002/adbi.202300434

Източник: New anti-aging ingredient pulled from medicinal herb, Francina Agosti, Advanced Science News

 

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини