Заляха с жалби Диана Ковачева срещу оценките за безплатно саниране и 20-процентното самоучастие

Множество жалби срещу безплатното саниране и новото 20-процентно самоучастие постъпват при омбудсмана Диана Ковачева. Това съобщиха от кабинета на омбудсмана. Ковачева отново изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, до министъра на енергетиката Румен Радев, до министъра на финансите Асен Василев и до изпълнителния директор на Агенцията по устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев, в което отбелязва постъпилите  жалби и възражения на сдружения на собственици и общини заради отхвърлените проекти за безплатно саниране на жилищни сгради. Хората са против резултатите от класирането на предложенията за изпълнение на инвестиция по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“ за безвъзмездно саниране.

„Гражданското недоволство е масово и засяга широк кръг проблеми – от самото конструиране на процедурата и начина на разгласяването ѝ, до прилагането на всеки един от етапите и обявяването на резултатите от класирането“, пише омбудсманът.

Проф. Ковачева настоява да ѝ бъде предоставена информация за резултатите от извършените до момента проверки, включително и на сертификатите за енергийна ефективност, за нарушенията по конкретни жалби и възражения на сдруженията на собствениците, както и за предприетите мерки за осигуряване на възможността на гражданите за справедливо участие в процедурата по етап I.

Омбудсманът подчертава, че все още няма яснота на поставените от нея въпроси в предходно писмо, изпратено на 11 януари 2024 г., в което препоръча провеждането на разяснителна кампания, включително на възможностите гражданите да получат финансиране за постигане на енергийна ефективност на сградите си, както и за подпомагане на участието в процеса на енергийно бедните граждани.

Ковачева настоява да се знае и какви са реалните възможности за осигуряване и на други финансови инструменти за участие – при равнопоставени и недискриминационни условия, на сдруженията на собствениците, които са в резервните списъци за етап II, но нямат финансова възможност за изискващото се 20% самоучастие, но вече са инвестирали средства за енергийно обследване и технически паспорти. Омбудсманът отново обобщава оплакванията на гражданите за несправедливо разпределение на средствата между регионите в страната, между общините и между проектите в отделни общини, което оставя най-нуждаещите се от енергийно обновяване жилищни сгради извън кръга на одобрените предложения.

Общественият защитник подчертава, че сдруженията на собствениците възразяват против качеството на енергийното обследване и липсата на контрол върху сертификатите за енергийна ефективност от обследването, извършвано в някои случаи от енергийни одитори с недостатъчна компетентност, което е причина за неправилна оценка за текущото състояние на сградите. От сдруженията посочват, че при енергийното обследване се залагат неверни входни данни и се определя неточно процентът на енергийно спестяване, както и че се допускат драстични разлики при оценяването на еднотипни жилищни блокове, допълва Ковачева.

Исканията на гражданите са за проверка на сертификатите от енергийното обследване, „преразглеждане на списъците с класираните проекти и възстановяване на разходите във връзка с участието в процедурата на собствениците, предвид заблуждаващата информационна кампания“, се допълва още в писмото и се настоява държавата да осигури допълнителен кредитен ресурс за самоучастие в следващия етап.

В институцията на омбудсмана е постъпила декларация от 14 общини от Общинска мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия – Берковица, Бургас, Габрово, Добрич, Етрополе, Крушари, Кула, Кюстендил, Лом, Лясковец, Павликени, Смолян, Троян и Ямбол. В нея местните власти настояват за прозрачност и достъп до информация за класирането на всяка сграда в страната; за осигуряване на безвъзмездно финансиране за всички сгради, които са в резервния списък; за създаване на действаща програма с грантово финансиране и възможности за безлихвен кредит за гражданите. Други общини също търсят съдействие от омбудсмана по повод санирането на сградите.

В писмото си омбудсманът обръща внимание и на липсата на яснота кога ще започне да функционира Националният декарбонизационен фонд, така че да не се преклудира възможността за кандидатстване в етап II на процедурата на гражданите, особено за тези, които не разполагат със средства за самоучастие от 20% в указаните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството срокове за заявяване.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини