Ново лице в класа на компактните кросоувъри

Ето че се появи и готовия за производство вариант на Nissan Juke.

Той до голяма степен е базиран на концептуалния модел Qazana, като в интерес на истината не се различава качествено от него. И въпреки че колата бе разкрита сега, то официалната й премиера е насрочена за автомобилното изложение в Женева в началото на март. 

По отношение на размерите си моделът пасва някъде между Ford Fiesta и Ford Focus. Съответно кросоувърът изглежда да е заимствал доста не само от Qazana, но и от модели като Murano, Qashqai, та дори и от 370Z. А дали със специфичното оформление на предницата колата не напомня малко не незабравимия Pontiac Aztec?

Въпреки доста игривите цветове, които се предлагат за екстериора, то интериорът на Juke далеч не е толкова провокативен от дизайнерска гледна точка.

В арматурното табло доминира централната конзола, за която се говори, че е вдъхновена от резервоар на мотоциклет. Междувременно доста от компонентите са решени да бъдат малко (всъщност доста) по-лъскави. 

Иначе под лъскавата каросерия се крие еволюция на B-платформата на Renault Nissan Alliance, която бе ползвана и при мъниците Clio и Micra. Що се отнася до размерите на колата, то тя е дълга 4 135 мм, широка е 1 765 мм, висока е 1 570 мм и има междуколесна база от 2 530 мм. 

В Европа моделът ще се предлага с три различни двигателя – един дизелов и два бензинови. Съответно на върха на гамата ще бъде новият 1.6-литров турбо бензинов двигател с директно инжекционно впръскване, мощност от 190 к.с. и въртящ момент от 240 Нм. Вторият бензинов агрегат е новоразвита версия на атмосферния 1.6-литров бензинов агрегат на Nissan с мощност от 117 к.с. Третият агрегат е 1.5-литровият dCi на Renault с мощност от 110 к.с. и въртящ момент от 240 Нм. 

Опциите за трансмисиите са следните. 1.6-литровият турбо бензинов агрегат със задвижване на предните колела се предлага с шестстепенна ръчна трансмисия, докато CVT скоростната кутия е запазена за флагмана със задвижване на четирите колела. Атмосферният 1.6-литров бензинов двигател се предлага с петстепенна ръчна или с обновена XTRONIC CVT трансмисия. Дизелът е на разположение само с шестстепенна ръчна скоростна кутия. 

От Nissan твърдят, че тяхната ALL-Mode 4x4-i електрическа система за задвижване на четирите колела е оптимизирана с технология за пренасочване на въртящия момент, така че да се подобри управлението и да се намали недозавиването в завои. 

Моделите със задвижване на предните колела се предлагат със специфична конфигурация на окачването – на предните колела то е MacPherson, а на задните е с торсионна щанга. Междувременно вариантите със задвижване на четирите колела получават многоточково задно окачване, базирано на това в Qashqai. 

Както вече стана дума, моделът ще дебютира следващия месец по време на автошоуто в Женева. За производството ще отговаря фабриката на Nissan в Съндърланд, Великобритания.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини