Род Стюарт продаде каталога си за 100 милиона долара

Певецът Род Стюарт продаде издателските и звукозаписните права върху музиката от каталога си за почти 100 милиона долара, съобщи АФП, позовавайки се на Уолстрийт джърнъл. 

За тази сума Iconic Artists Group на бизнесмена Ървинг Азоф е придобила правата върху каталога на Стюарт, известен с хитове като Sailing и Maggie May, както и някои права върху името и лика му.

Преди по-малко от седмица "Сони" обяви сделка за придобиване на половината от правата за запис и издаване на каталога на Майкъл Джексън от неговите наследници. "Ню Йорк таймс" определи стойността на каталога на изпълнителя на Thriller на 1,2 милиарда долара или повече, а според "Билборд" от "Сони" са платили най-малко 600 милиона долара.

От няколко години музикалните права се превърнаха в процъфтяващ пазар след вълната от продажби, които позволиха на изпълнители като Боб Дилън, Брус Спрингстийн и Нийл Йънг да реализират печалба от каталозите си. В ерата на стрийминга това са привлекателни дългосрочни активи за инвеститорите. 

Собствениците на издателски права върху дадена песен получават финансова възвръщаемост за всяко излъчване, продажба на албуми или използване в реклами и филми. Правата за запис уреждат възпроизвеждането и разпространението на произведенията.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини