Д-р Гергана Николова: Вече няма да се чака за ЯМР

"Важното в промените и много съществено за профилактичните прегледи не е само профилактиката, а възможността да се увеличи достъпа до ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за откриването на по-тежките заболявания в ранен стадий."

Това каза по БНР д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на Българския лекарски съюз (БЛС), в коментар за новите изследвания и профилактични прегледи, които ще влязат в анекс към Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и БЛС.

Тя обясни, че досега пациентът се изпращаше при специалист, той пише молба до НЗОК, одобряват, връщат и тогава се назначава образното изследване. Понякога се е налагало да бъдат хоспитализирани пациенти, за да се направи това изследване.

Сега получихме зелена светлина и специалистите в доболничната помощ да могат да назначават ЯМР, без да се прави запитване. Преди пациентите чакаха по 3-4 седмици да получат въпросното направление. Смятам това за много голяма стъпка напред за изнасяне на дейностите от болничната в доболничната помощ. Защото преди се налагаше пациентите да се хоспитализрат за това изследване, каза лекарката.

Тя призова пациентите да извършват всяка година профилактичните си прегледи.

Жените от 40 до 50 години ще могат на всеки 2 години да правят ехография на млечна жлеза, от 45 до 69 мамография на млечна жлеза на 2 години, а при тези с риск - всяка година, сега вече и жените над 69 имат право на профилактичен преглед веднъж на 3 години. "Това е сериозна крачка напред към скрининга на рака на гърдата", оцени д-р Николова.

Тя напомни, че вече на всеки 5 години към годишните профилактични прегледи ще се провежда изследване за хепатит Б и С, "инфекции, които имат сериозни последици и водят до чернодробни усложнения, цироза и чернодробна недостатъчност". Това изследване ще се прави от 40-годишна възраст и през 5 години.

В изследването на кръвта, на липиди имаме заложен и холестерол при децата, на половин година, на една и на 15 години се правят кръвни изследвания, за да изключваме проблеми в развитието на децата. Да откриваме ранни изменения в липидния статус. Най-добрият преглед е проведеният преглед! Ако личния лекар открие проблем, тогава няма да се ограничи само до изследванията от Наредба 8, категорична бе д-р Николова.

Тя обясни, че при мъжете е предвидено изследване на туморен маркер на простатата. "Преди беше от 50 години, а сега от 40 години. Изследванията никак не са малко, важното е пациентите да стигнат до кабинета на лекаря. Често откриваме изменения, за които хората не подозират", допълва още д-р Николова.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини