''Опенхаймер'' е големият победител на наградите БАФТА

Историческата драма "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан получи приза за най-добър филм на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, предаде Ройтерс.

На пищна церемония в Лондон филмът получи общо седем награди. Сред другите основни отличия, които получи "Опенхаймер", са за режисура (Кристофър Нолан), за най-добър актьор (Килиън Мърфи) и за най-добър актьор в поддържаща роля (Робърт Дауни младши). Филмът взе приза и за най-добра оригинална музика.

Наградата за най-добра актриса отиде при Ема Стоун за изпълнението ѝ в "Клети създания". Филмът получи общо пет награди БАФТА.

За поддържаща женска роля беше отличена Давайн Джой Рандолф за играта ѝ в "Останалите".

С БАФТА за оригинален сценарий си тръгна "Анатомия на едно падане".

"Зона на интерес" беше награден за най-добър неанглоезичен филм. Филмът получи наградата и за най-добър британски филм.

"20 дни в Мариупол" е отличен в документалната категория на наградите.

БАФТА за най-добър анимационен филм получи "Момчето и чаплата".

Кои останаха с празни ръце

"Барби", "Убийците на цветната луна" и "Солтбърн" останаха с празни ръце на церемонията за наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, съобщиха Прес асосиейшън/ДПА.

Филмът на Грета Гъруиг за екзистенциалната криза на куклата на "Мател" бе най-касовият филм за 2023 г. и бе номиниран в няколко категории, но не взе нито една награда.

Звездата от филма Марго Роби загуби в надпреварата за най-добра актриса от Ема Стоун за ролята ѝ в "Клети създания", докато сценарият на режисьорката Грета Гъруиг и съпруга ѝ Ноа Баумбак отстъпи пред съдебната драма "Анатомия на едно падане" на Жустин Трие и Артур Харари.

Райън Гослинг и неговият образ Кен загубиха в категорията за поддържаща мъжка роля от Робърт Дауни младши за "Опенхаймер". Гъруиг подозрително отсъстваше от номинациите за най-добър режисьор.

Епосът "Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе също не взе отличие, макар да бе номиниран за най-добър филм, за най-добър актьор в поддържаща роля за Робърт де Ниро и за още няколко категории.

И "Солтбърн" не успя да превърне шеметния си успех в награди. Филмът за студент от Оксфорд, който се сближава със свой богат състудент и прекарва лятната ваканция в семейното му имение, се превърна в интернет сензация, но не получи нито една награда БАФТА. Продукцията бе номинирана за най-добър британски филм, за най-добър актьор за Бари Киоган, за поддържаща актриса - Розамунд Пайк, за поддържащ актьор за Джейкъб Елорди, както и за оригинална музика. Все пак филмът попадна под светлините на прожекторите на церемонията с изпълнението на Murder On The Dancefloor на Софи Елис-Бекстър. Песента, излязла преди 22 години, звучи във финалните кадри на филма и отново влезе в класациите.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини