Българското знаме се развя над новата лаборатория на о-в Ливингстън

Трибагреникът е поставен на завършения вече покрив на новата модерна постройка, част от Българската база на о-в Ливингстън, съобщи на ФБ страницата на Българска антарктическа мисия проф. Христо Пимпирев, ръководител на 32-ата ни национална експедиция на Антрактида.

С площ от 400 квадратни метра, в сградата ще има три лаборатории - геоложка, биологична и обща, мултифункционална зала с работни места, склад, техническо помещение и стаи за почивка.

Строежът на изключително сложната конструкцията е предизвикателство и поради тежките климатични условия по тези ширини. Постройката е изградена на специална платформа на достигащи до девет метра колони, изградена да служи вярно на учените и през XXII век, когато ще работят и децата на децата на нашите деца.

Антарктическата общност е изключително благодарна на архитектите, проектантите, строителите, логистиците на българската база, екипажа на НИК-421 и на всички, включили се на терен за всеотдайния труд и издръжливост в суровите антарктически условия тази сложна конструкция да бъде завършена преди настъпването на полярната зима, написа проф. Христо Пимпирев .

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини