Близо 60 000 сърдечно болни пациенти от хасковско ще доплащат по-малко за лекарства

    Пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще доплащат по-малко за медикаменти. Промяната влиза в сила след положителните становища на Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването от началото на април.

    Според последните данни на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Хасково 58 477 души в областта са диспансерни със заболявания на сърдечно-съдовата система. Само за месец януари тази година здравната каса е заплатила медикаменти за лечението им на стойност 537 300 лева. Доплащането от страна на болните с такива диагнози е било близо 58 000 лв.

    „Пациентът има ангажимент да доплати за своя сметка определена сума. Процентите, с които финансира осигурителната институция, могат да бъдат 25%, 50%, 75% и 100% от стойността на лекарствата. Към момента в позитивния лекарствен списък има активни 1139 лекарства, които касаят лечение на сърдечно- съдови проблеми. 346 от тях са 100% финансирани от страна на НЗОК, обясни директорът на  РЗОК Ирина Колева. 

    Очаква сърдечно болните да намалят още повече разходите си за медикаменти. Това ще стане след като касата плати повече за лекарствени продукти от 52 групи, предназначени за лечение на хронични заболявания на сърдечно-съдовата система. Към списъка ще се прибавят и  още 56 медикамента, които ще бъдат напълно безплатни. 

    „Идеята е все по-голяма група от лекарствата да попаднат в списъка на 100% платени от бюджета на НЗОК. Знаем, че това е  публичен ресурс и всички здравноосигурени лица имат равни права. Касата трябва така да управлява този ресурс, че да постигне равно и солидарно разпределение на средствата“, коментира Ирина Колева.

    С въвеждане на по-високо ниво на заплащане на лекарствените продукти, за пациентите се очаква сериозен позитивен социален ефект, разширен достъп до терапия на сърдечно -съдовите заболявания и намаляване на случаите за отказ от лечение по финансови причини. Именно сърдечно-съдовите заболявания са и водещата причина за смъртност в България.


     

     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Не
      нещо май не сте в час
      6 0
      19:09, 16 мар 2024
      Цяло Хасково в момента няма 60 хиляди!!!
      • Хъ
        хъх
        0 0
        09:51, 17 мар 2024
        Хасково и областта, чети малко.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини