Думата "МИР", изработена от войнишки каски, ще бъде монтирана край Забърдо

Огромни букви от войнишки каски изработи скулпторът Антон Урдажиев по поръчка на кмета на село Забърдо Валентин Черпоков. С тях ще се изпише думата „мир“ до вече поставения монумент „Гълъб на мира“ край родопското село.
Буквите, всяка от които с височина около 5 метра, са финала на композицията, започната преди две години.
„Първо изработихме гълъба, след това и този надпис, който ще стои там и вече ще бъде един завършен проект“, каза скулпторът Антон Урдажиев. Днес той и Черпоков представиха допълнението към композицията пре ателието на скулптора в с. Елховец.
„Беше голямо попадение, голям отзвук, трябва да ви кажа, че много туристи от целия свят идваха да го видят това нещо, понеже е актуално, сега знаете с това, което се случва по целия свят. Завършекът беше, че това, което исках да направя – да напишем „мир“ точно до този гълъб“, каза Черпоков.
Той е обиколил цялата страна, за да събере войнишките каски, от които са изработени гълъба и буквите. „Много трудно. По поделенията вече няма, ходим оттука събираме 5, оттам 10, над 320 каски намерихме“, каза Черпоков.
Предстои буквите да бъдат монтирани. Надписът ще бъде открит официално на 9 май, когато се отбелязват 79 години от края на Втората Световна война и е Денят на Европа.
„Основното послание е „мир“, това е вълшебната думичка, това е думичката, която ще спаси света, ще спаси нашата държава“, каза Черпоков. За откриването той смята да покани лидерите на всички парламентарно представени политически сили, за да ги призове за единение в името на България.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини