Безплатни прегледи и изследвания за Световния ден за борба с туберкулозата

По повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март Министерството на здравеопазването обявява „Седмица на отворените врати“ под мотото „Да! Ние можем да спрем туберкулозата“. Инициативата ще протече в периода 18 – 22 март и осигурява безплатни прегледи на всички желаещи, без оглед на здравноосигурителния им статус. Прегледите за жителите на област Смолян ще се извършват всеки ден между 8,00 и 15,30 часа в Кабинета за контрол на туберкулозата, на шестия етаж на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в областния град. Скрининговите прегледи включват попълване на анкетна карта за преценка на риска от туберкулоза, а при нужда и рентгенография на бял дроб, кожен туберкулинов тест с проба Манту и микробиологично изследване на храчка.  
 
Туберкулозата (ТБ) е предотвратима и обикновено лечима инфекциозна болест. Въпреки това през 2022 г. тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване след COVID-19, с 1,3 млн. починали лица. Броят на заболелите в света от туберкулоза през същата година е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца. 
Глобалните усилия за борба с туберкулозата са спасили около 75 млн. живота от 2000 г. насам - без лечение смъртността от туберкулоза е висока (около 50%). Около 85% от хората с туберкулоза могат да бъдат излекувани при правилно провеждане на необходимата терапия. 
В България се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта през последните 12 години – от 90,5 на 100 хил. души население през 2010 г. до 39,3 на 100 хил. през 2022 година. 
Заболеваемостта в Смолянска област в същия период е трайно под средната за страната, без съществена динамика.  През 2013 г. тя е 17 на 100 хил. население и през 2023 г. е 15 на 100 хил. Новорегистрираните 14 случая през 2023 г. са от различни възрастови групи и населени места в областта, но се наблюдава  засягане на по-млади хора на възраст от 25 до 40 години, предимно завърнали се от работа в чужбина или с придружаващи рискови фактори като  злоупотреба с алкохол и тютюнопушене.
 
Туберкулозата засяга основно дихателните органи. Причинител на болестта е туберкулозният бактерий, който се отличава със значителна устойчивост във външната среда. Основен източник на инфекцията е човек, болен от белодробна туберкулоза, който чрез слюнката, отделена при кашлица, говор, кихане, изхвърля в околната среда милиони бактерии. Макар и по-рядко човек може да се зарази и чрез продукти на болни от туберкулоза животни - мляко, месо, яйца, които са недостатъчно топлинно обработени. Не е възможно разпространяване на туберкулозата чрез насекомите, кръвните продукти и водата.
Бактериите на туберкулозата имат повсеместно разпространение и всеки от нас се “среща” с тях, но заболяват само една малка част от хората (5-10%), тоест не е достатъчно само те да попаднат в човешкия организъм. Това дали ще се развие заболяване зависи в голяма степен от съпротивителни възможности на индивида, за  които спомага и ваксинацията срещу туберкулозата, която започва в първите 24 часа след раждането. Всички фактори потискащи имунната система благоприятстват развитието на болестта. Особено рискови са:
Непосредствен контакт с болен от туберкулоза
Пушене и злоупотреба с алкохол
Съпътстващи заболявания – хронични заболявания на белите дробове, диабет, язва на стомаха, психични заболявания, алергични състояния и др.
Понижен имунитет поради прекарани инфекции; стрес и преумора; непълноценно хранене с недостиг на белтъчини; дефицит на витамини; продължително лечение с кортикостероиди и други медикаменти; провеждане на химио- и лъчетерапия при онкоболни хора и други
Симптоми за настъпило заболяване от туберкулоза са обща отпадналост, лесна умора, безапетитие, температура продължително време (месеци), нощно обилно изпотяване, загуба на тегло, болки в гръдния кош. При белодробната форма на туберкулоза много характерна е продължителната кашлица, която в началото е суха, дразнеща, предимно през нощта, а по-късно става с отделяне на различни по вид и количество храчки, понякога с кръв. 
Туберкулозата е сериозно и опасно заболяване и е много важно да не се пренебрегва. При своевременно откриване и правилно лечение болестта може да се излекува напълно. 
В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява, както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.
 
Д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“,
РЗИ – Смолян
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини