Отбелязваме Световния ден за борба с диабета - 14 ноември

Здравословните нива на хранене, движение и телесно тегло, и отказът от пушене намаляват риска от диабет с 58%.

Захарният диабет е хронично заболяване, което в наши дни е с мащабите на епидемия – от него страдат над 360 милиона души по света. По данни на Министерството на здравеопазването с диабет са около половин милион българи, от тях  40% не знаят за това. Към края на 2022 г. в област Смолян 4955 болни с диабет тип 1 и тип 2 са под диспансерно наблюдение от личния лекар.
Тази година темата на Световната здравна организация за Световния ден за борба с диабета е „Справедлив достъп до грижа за хората с диабет“. Целта е да се подчертае необходимостта от достъп до основни аспекти на грижата за хората със захарна болест, включително повишаване на тяхната осведоменост за начините за предпазване от усложнения от заболяването. Редовният самоконтрол намалява този риск с 35%.
Особено важно е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог от хората в риск от заболяването – тези с генетична предразположеност и с наднормено тегло. Диагностицираните пациенти трябва да посещават специалист най-малко веднъж на 6 месеца. Съществено е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория, както и нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Лечението на болестта е комплексно и включва контрол на нивото на кръвната захар, но и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.
Изследвания категорично сочат, че рискът от диабет се понижава с 58%, ако имаме здравословни навици на хранене и движение, поддържаме нормално телесно тегло и сме непушачи. При вече развит диабет, освен спазването на стриктен хранителен режим с контрол върху  съдържанието на въглехидрати и мазнини, съществена роля играе добрата физическа активност. Непосредственият положителен ефект от движението е понижаването на инсулиновата резистентност и нивото на кръвната захар. В дългосрочен план ползите са контрол върху теглото, намаляване на гликирания хемоглобин, подобряване на липидния профил и трайна промяна на чувствителността на организма към инсулина. Според някои медици „ходенето е най-доброто лекарство за диабета“ – при диабетно болните, които ходят поне 2 часа седмично, рискът от смъртност спада с близо 40%.
Използвани са материали от интернет страниците на Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация, както и на Националния център по обществено здраве и анализи.

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини