7-те най-вредни навика, които ни пречат да отслабнем

Едва ли някой би се затруднил с отговора на въпроса коя е най-затлъстялата нация в света. Статистиката ще го потвърди – това са безспорно американците. И вече е ясно, че това не зависи от възрастта и расовата принадлежност. Затова и американските диетолози търсят истинските причини за епидемията от затлъстяване в страната.

Според екип от учени от различни специалности, цитирани от изданието Men’s Health могат да се определят 7 особено вредни навика, които заедно, но и всеки един поотделно имат голяма роля за натрупването на много наднормени килограми.

Наблюдавайки поведението на посетителите в ресторантите от типа шведска маса, т.е. “яж, колкото можеш”, специалистите отбелязват, че за пълните хора са типични някои навици, които отсъстват при останалите.

На първо място, при възможността за избор те винаги вземат най-голямата чиния, докато останалите предпочитат по-малката. “Не посягайте към голямата чиния и вече сте започнали да отслабвате”, твърдят американските диетолози, като отбелязват, че същото се отнася и до напитките.

Второто правило се отнася до изборът на място на масата – за да ядете по-малко, избирайте да седнете така, че да не виждате повечето от сервираната храна. Видът на изобилието съблазнява и ни кара отново и отново да посягаме за едно или друго. Затова психолозите в екипа съветват, след като си сипем, да приберем веднага остатъка от храната.

Третият принцип със сигурност няма да се хареса на нашите баби, които винаги са казвали: “Изяж всичко, което е в чинията ти!”. “Забравете този вреден принцип”, съветват диетолозите, “Хората с тънка талия винаги оставят нещо в чинията”. А това има отношение и към

четвъртия принцип - 
Пълните хора винаги се стремят да изядат колкото може повече за по-малко време, като по възможност използват за всичко лъжица, а не вилица. Докато елегантните предпочитат ножа и вилицата, а в китайския ресторант – бамбуковите пръчки.

Пето правило - Дъвчете повече! Установено е, че хората с тегло над нормата бързат да погълнат храната и я дъвчат средно 10-12 пъти, докато останалите – по около 14-15 пъти. Нещо повече – и това е следващото 

Шесто правило: 
хората във форма първо оглеждат храната и подбират само това, което наистина им се яде. Пълните – напротив, слагат в чинията от всичко, без значение дали им харесва или не.

И накрая седмият принцип: Никога не пропускайте да закусите! Статистиката от всички изследвания доказва, че рискът от наднормено тегло и затлъстяване нараства до над 450%! за тези, които постоянно нарушават това правило. Най-добре е денят да се започне с храна, богата на протеини, както и с плодове, зеленчуци и фибри, които настройват правилно обмяната на веществата в тялото и засищат за дълго.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини