Neuralink показа Ноланд Арбо - първият човек с имплантиран чип Telepathy

Компанията за мозъчни импланти Neuralink е един от най-амбициозните и със сигурност най-противоречивият проект на Илон Мъск. Екипът на милиардера от години разработва чиповете, които да позволяват да извършваме различни операции само с мисълта на мозъка. Но всичко беше някак потайно - поне досега.

Вчера, 20 март, в социалната мрежа Х Neuralink имаха живо включване, в което видяхме първия доброволец, подложил се на имплантиране на чипа Telepathy в мозъка му. От компанията се похвалиха нагледно със своите постижения и новите възможности, които е получил 29-годишният Ноланд Арбо. Той е парализиран вследствие на инцидент при гмуркане преди осем години.

А сега с помощта на мозъчния имплант може да движи курсора на мишката и да играе шах на компютър. Той сподели, че операцията по поставяне на Telepathy в мозъка му е била "супер лесна", а възстановяването - неочаквано бързо. Той все пак пояснява, че не всичко е било перфектно и с екипа са изпитали известни трудности.

"Не искам хората да си мислят, че това е краят на пътуването, има още много работа за вършене, но това вече промени живота ми", категоричен е Арбо. А след живото включване на Neuralink, гледано от над 10 милиона души, редица учени споделиха противоречиви мнения за видяното. Някои заявиха, че постижението всъщност не е нищо ново под научното слънце и подобни технологии съществуват поне от десетилетие.

Други пък са на мнение, че тeпърва има още много път да се извърви, за да разберат от Neuralink как най-ефективно да използват мозъчните вълни. Затова на този етап нито прекаленото вълнение около мозъчния чип, нито големите притеснения докъде може да стигне всичко това са уместни, пише CNBC.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини