Кирил Петков: Избор за премиер имаше, Андрей Гюров нямаше да откаже

"Това, че президентът избра толкова ярко лице на ГЕРБ дава голяма отговорност към него, защото ние всички се съмняваме. Той казва, че не бил от ГЕРБ вече, това е пълен абсурд", заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Сега да видим какви министри ще попълни. Първите заявки, които чувам, че щели да са равноотдалечени министри, но нека пак да не се залъгваме.
Още по темата
Слави: Кирил Петков е направил най-много през цялата история за Борисов
Нинова: Скритата сглобка между Радев и Борисов вече е явна
Радев връчи папката на Главчев, той обеща кабинет с неопетнени експерти
Ако за един Калин Стоянов се говори като за неутрален, но той е много тясно от едната страна. Ако пак се купуват гласове като на местните избори ще бъде абсолютно безобразие", подчерта Петков.

Ще го познаем Главчев по делата, добави съпредседателят на ПП-ДБ.

"Не е вярно, че щеше да има конституционна криза, ако Димитър Главчев не беше приел, защото Андрей Гюров нямаше да откаже", категоричен бе Петков.

"Кандидатите за служебен премиер бяха така обрисувани, че няма избор, но реално имаше избор. Ние знаем, че Андрей Гюров, ако беше избран, нямаше да откаже и то не защото иска, а защото щеше да го види като отговорност към Конституцията и към България. Тезата, че щеше да има конституционна криза, ако Главчев не беше приел, не е вярна. В това сме сигурни поне за един кандидат", обясни той и категорично подчерта, че е имало избор.

По думите му Конституцията работи добре като формат, но "в завзетите институции в момента този формат беше много труден":

"Това, което сложихме в нашето споразумение, е, че във всички назначения в тези институции не трябва да има политически квоти. Включително и от нас, не казвам, че ние (ПП-ДБ) трябва да сме със специална квота, напротив", допълни Петков.


 
Източник: Днес.БГ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини