Солидно „дръпна“ индустриалното производство на Германия - 2,1 % за месец

Възстановяват се строителството, автомобилната и химическата индустрии и др.

Индустриалното производство в Германия се повиши силно през февруари след растеж и през януари, което е сигнал за възможно съживяване на този важен за икономиката сектор в началото на годината, показват данни на федералната статистика Destatis, цитирани днес от БНР.

Индустриалното производство скача през втория месец с 2,1% спрямо януари, когато също пък се повиши с 1,3%, докато прогнозите бяха за много по-сдържан растеж от 0,3 на сто.

Това представлява първо увеличаване на производството за два поредни месеца от началото на миналата година и най-солиден растеж от януари 2023 г.  - знак стабилизиране на водещата европейска икономика, която навлезе в рецесия през втората половина на отминалата година.

През февруари се отчита особено силен подем в строителството (скок със 7,9% на месечна база), в автомобилната индустрия (повишение с 5,7% на месечна база) и в химическата индустрия (с 4,6%), докато в енергийния производствен сектор беше отчетен спад от 6,5 на сто.

Растеж отбеляза и производството на междинните промишлени стоки (с 2,5%), на потребителски стоки (с 1,9%) и на производството на капиталовите стоки (с 1,5%).

Спрямо година по-рано обаче производството в Германия продължава да се свива, отбелязвайки спад през февруари с 4,9% след понижение с 5,3% през януари 2024 г.

Днешните силни данни са предпоставка за възстановяване на индустриалния и промишлен сектор, който обаче продължава да бъде ахилесова пета за водещата европейска икономика.

Все още няма солидни индикации, че германската промишленост ще започне в скоро време да допринася за икономическия растеж с оглед на оповестените през миналата седмица по-слаби данни за промишлените поръчки през февруари и за поредно свиване през март на активността в този важен сектор (последното PMI проучване за Германия и за цялата еврозона).

 

Източник: ClubZ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини