Окръжен съд в Кърджали отбеляза Деня на конституцията с инициатива за отворени врати

Изображение 1 от 2

    Окръжен съд – Кърджали за поредна година отвори врати и посрещна ученици и граждани в Деня на отворените врати.

    На 16 април 2024 г. по повод Деня на Конституцията и професионалния празник на българският юрист и съдебните служители, гости на магистратите и съдебните служители от съда бяха ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали, взели участие през учебната година по Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Те облякоха тогите на магистратите и влязоха в ролите на участници по съдебно дело, като разиграха симулиран наказателен процес по действителен съдебен казус.

    Освен тях, гости на празника бяха и прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали, участващи съвместно със съда като лектори в Образователната програма, както и ученици от Професионална гимназия по икономика – Кърджали заедно с техен преподавател.

     Инициативата Ден на отворените врати се провежда ежегодно в органите на съдебната власт.

    Днешният повод, за да отвори врати Окръжен съд – Кърджали е паметната дата 16 април.  На тази дата през 1879 г. в Търново е свикано и проведено Учредителното Народно събрание, което гласува и приема Търновската конституция – първият основен закон на Княжество България. Търновската конституция не само, че възстановява българската държавност, но и възприема изконните демократични за всяко съвременно общество принципи и ценности, действащи и до днес: върховенството на закона, разделението на властите, защита на гражданските свободи, неприкосновеното право на собственост, свободата на личността, равенството пред законите.

    Така безспорността на историческия акт на приемане на първата и най-дълго действаща Конституция става повод за обявяване с Решение на Министерски съвет на датата на приемането й 16 април за Ден на Българската конституция и професионален празник на юриста, а от 2010 г. и за професионален празник на съдебните служители.

    Христина Русева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини