Съдебен инспектор е бил задържан за непристойно поведение

Александър Мумджиев може да бъде освободен от поста само от парламента

Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет, е бил задържан от полицията във Враца за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал. Това потвърдиха пред „Сега“ от МВР и от прокуратурата. След това обаче Мумджиев е бил пуснат без обвинение. МВР е образувало разследване по неотложност, но до привличането на инспектора към наказателна отговорност едва ли ще се стигне, коментираха източници на „Сега“ в държавното обвинение.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов да информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Друг вариант е Мумджиев да подаде оставка. „Сега“ опита да се свърже с инспектора, но телефонът му беше изключен. Срещу Мумджиев има показания на камериерки.

Сарафов е изпратил до заместник председателя на 49-о Народно събрание Росица Кирова доклад на врачанската прокуратура „с данни за непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение на Ал. Мумджиев - инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет“, обяви прокуратурата в късния следобед. Докладът на прокуратурата е пратен и до шефката на ИВСС Теодора Точкова, както и до Висшия прокурорски съвет.  

Мумджиев е във Враца по работа - на проверка в районната прокуратура, която сега го разследва. Един от казусите, които проверява, е свързан с АЕЦ „Козлодуй“ и сигналите, подавани от Наталия Станчева до прокуратурата, по които системно се постановяват откази да бъде образувано разследване.

„Във връзка с публикуваната днес в много електронни медии информация за недопустимо поведение на инспектор Александър Мумджиев в гр. Враца и образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325 НК (хулиганство, б.а.), ще се извърши проверка от РП – Враца, която ще установи налице ли са достатъчно данни за повдигане на обвинение“, гласи официалната позиция на ИВСС, който се разграничава от инспектора.

В нея се казва още, че данните в медиите сочат за „поведение, несъвместимо със заеманата длъжност, накърняващо престижа на съдебната власт“. Инспекторатът ще изпрати до ВСС и до Народното събрание предложение за освобождаването на Мумджиев от длъжност. Това могат да предложат 1/5 от депутатите.

Преди да стане член на ИВСС, Мумджиев беше в столичното следствие. Мандатът му, както и на останалите инспектори, изтече още през пролетта на 2020 г. Парламентът обаче така и не откри процедура за подмяна на състава на ИВСС и инспекторатът продължава да действа на практика втори мандат, на какъвто няма право. След края на мандата си инспекторите, които са дошли от съдебната власт, имат право да се върнат в нея, стига да не са навършили пенсионна възраст.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ад
    Адвокат
    0 0
    12:41, 17 май 2024
    Голяма гуша,дебел врат- няма надяждане!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини