Ученици от Чепеларе с бронз на Shell Eco-marathon във Франция

Отборът на Blue-EV от Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в Чепеларе се нареди на трето място с електроавтомобила си в престижното международно състезание за енергийна ефективност за младежи Shell Eco-marathon в Нагаро, Франция.

„Станимир лети, Blue-EV хвърчи. Заслужено трето място. Пред нас само два френски отбора. Няма германци, няма испанци, няма италианци. Ние сме трети. Едно малко училище, с има няма 120 човека, победи университети със шест цифрени бюджети. Тръгнахме за 700, направихме 904. Държахме трето място постоянно. Четири дни ни валя дъжд, не се отказахме. Ние победихме“, тържествуваха от отбора след класирането.

Чепеларските ученици се състезаваха в прототипния клас с електрическо задвижване. Амбициозният тим имаше за цел да завоюва резултат от 700 километра за kWh, но крайното класиране ги нареди с още по-добро постижение в топ 3. След неуспешния първи опит тимът постигна 803.4 км за kWh във втория си опит и го подобри до 904.5 километра в петия си опит. Това ги нареди на третото място в един от най-оспорваните класове. В състезанието участваха 26 от записани 29 отбора от цяла Европа. Три преминали техническата инспекция не успяха да направят успешен опит за покриване на дистанцията от 10 обиколки в рамките на 38 минути.

Пред българите с резултати от съответно 1 259.2 и 992.0 километра за kWh се наредиха на първо и второ място два френски отбора от Политехническия университет в Нант и колежа „Марсел Доре“ от Верне.

В този клас участие взе още един български отбор, този на Avtomobilist от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Той се класира на 11-то място, с резултат от 594.4 километра.

„Проектът в Чепеларе започна преди 10 години. Оттогава досега създадохме 6 прототипа и от 30-то място, в момента сме в челната тройка в Европа. Регламентът на състезанието не позволява частите за него да се купуват, тоест всичко е направено собственоръчно от отбора. Всичко това се прави и с ентусиазма и желанието на самите ученици. Те работят по него всекидневно след като приключат часовете в училище“, каза преди състезанието ръководителят на проекта инж. Тодор Лазаров.

Учениците, участващи в проекта тази година, са в девети, десети и дванадесети клас, специалност „Мехатроника“, а през отбора през годините са минали над 100 деца.

Според регламента на състезанието, пилотът на електромобила трябва да е от учебното заведение – той е ученик и в деня на състезанието трябва да има навършени 16 години.

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини