„Резултатът е катастрофален“: Нинова хвърли оставка, но не изключи отново да оглави БСП

Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка“, заяви Корнелия Нинова на брифинг на „Позитано 20“ по-рано днес (11 юни). Тя нито изключи, нито потвърди възможността отново да се кандидатира за лидерското място.

До момента тя е подавала оставка два пъти - първо през 2019 г., когато тя я оттегли, а после и през 2021 г., но конгресът на партията не я прие.

Нинова заяви, че няма да се откаже от депутатското си място, защото е „избрана от народа“. Тя не каза откъде ще влезе - от Благоевград, или от 25-ти избирателен район в София. Любопитното е, че ако се откаже от софийския район, тя ще освободи място за Калоян Методиев, който е бивш лидер на младежката структура на СДС.

Вчера младежката организация на БСП поиска оставката на Нинова заради спада с 800 хиляди гласа от 2017 година насам, когато тя застава начело на партията. На вота на 9 юни столетницата събра 151 557 гласа, докато на парламентарните избори през 2017 БСП е втора политическа сила с 955 490 гласа.

Въпреки критиките обаче тя не видя грешки във водените от нея политики, но пък отчете „пълен провал на българската социология“, задето не прогнозирала резултатите нито на основните партии, нито на малките играчи като „Величие“.

Какво предстои в БСП

След оставката на Нинова ще се събере Националният съвет на партията, който трябва да избере един от заместниците ѝ за временен председател. Това могат да са Кристиан Вигенин, Владимир Москов, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров. Те трябва да довършат мандата и да организират изборите за нов председател, нови общински и областни председатели. Ще бъдат сменени и ръководствата на женската, младежката и ветеранската структура.

Минути след брифинга на Нинова бе съобщено на членовете на БСП, че заседанието на Националния съвет ще се проведе на 15 юни. По-късно със съобщение те бяха известени, че такова ще има на 23 юни.

Изборът на председател ще е пряк и ще се проведе през септември. През октомври пък ще има нов конгрес.

ГЕРБ няма легитимност да управлява

Корнелия Нинова изтъкна, че най-важният проблем след изборите е ниската избирателна активност, която, по думите ѝ, не осигурява на никого легитимност за съставяне на правителство.

Този път протестният вот се изрази чрез негласуване.
Корнелия Нинова, лидер на БСП в оставка

Червеният лидер заяви, че ниската избирателна активност на вота на 9 юни трябва да бъде взета под внимание, защото на следващите избори тя би била още по-ниска. Според Нинова на тези избори няма победител, тъй като всички партии без ДПС и „Има такъв народ“ губят избиратели.
„ГЕРБ, макар и да са първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на по-малко от една десета от българските избиратели“, каза тя и призова в 50-ото Народно събрание да се мисли за експертен кабинет със срокове и програма, тъй като фрагментацията и отсъствието на една голяма и силна партия ще означава нестабилност.

Нинова повтори, че партията ѝ нито ще влиза в коалиция с ГЕРБ, нито ще подкрепи правителство на Борисов.

Бившите другари също са немислими партньори

„В ляво няма нищо друго сериозно“ - декларира Нинова и заяви, че „единствено БСП представлява лявото в парламентарната република“. По думите ѝ твърденията за голяма, нова, лява вълна не са се материализирали на вота и даде пример с резултатите на „бившите другари“, както нарича „Левицата“, които на вота събраха едва 0.71% от гласовете на избирателите. Тя цитира и слабите резултати на „Солидарна България“, която събра едва 1.47%.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Бс
  БСП сапунджийска партия
  0 0
  22:23, 11 юни 2024
  Госпожа лъжа е като Путин сама си подава оставката после ще я изберат и така докато партийката спре да прескача 4 процентната бариера.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини