Археолози разкриват новия Перперикон

От месец юни започват новите археологически разкопки на скалния масив Беленташ край Асеновград.

За това се договириха земестник- директора на Националния исторически музей доктор Иван Христов и кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Историческата забележителност се намира в района на село Врата, община Асеновград. Археологическата експедиция ще протече под ръководството на НИМ и Министерството на културата.

Последните проучвания от 2003 година показват, че обектът може да съперничи по значимост и параметри с известния скален град Перперикон, обясни за Dnes.bg кметът Христо Грудев.

Сред мотивите за подновяването на разкопките е факта, че Беленташ е сред най- посещаваните туристически обекти в Западните Родопи.

Той е скално платно с дължина около 300 метра и височина 50 метра. Горната площадка е равна и гладка, като изсечена с нож и на нея се забелязват издълбани странни геометрични фигури и канали, които според специалисти образуват картата на звездното небе и на съзвездията.

Открити са и издълбани три кладенеца с много гладки стени, които представляват правилни цилиндри с дълбочина 2,30 метра.

Името на скалата в превод означава „умен камък” или камък на знанието.

Предполага се, че там е било едно от големите древни светилища на траките в Родопите.

При разкопките на Беленташ е намерена единствената сребърна плочка с образа на бог Сабазий. Археолозите са убедени, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките.

"Дали това е така предстои да научим през настоящия археологически сезон“, изрази надежда Христо Грудев.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини