БГ астроном разкри данни за стотици подобни на Земята планети

слайдът със 140 "приличащи на Земята" планети

Димитър Съселов, българският астроном в мисията на новия орбитален телескоп  Кеплер, е съобщил за откриването на голям брой подобни на Земята планети. Според очакванията резултатите от провежданите наблюдения трябваше да бъдат оповестени чак през февруари 2011 год. и изглежда Съселов е в нарушение на правилата на NASA.

По време доклада на Димитър Съселов на конференцията TEDGLobal в Оксфорд, на един от слайдовете той показва графика на откритите от „Кеплер” планети. Планетите били показани по маса, като от 265 изобразени на слайда планети 140 са "приличащи на Земята". Това означава, че радиусът им е до два пъти земния. Общо "Кеплер" е намерил над 700 планети извън слънчевата система.

Преди да бъдат обработени данните от „Кеплер”, учените смятаха, че планетите в Млечния път са най-често с размера на Юпитер. Чувствителността на „Кеплер”, който може да търси дори спътници на екзопланети, промени представите за състава на звездните системи.

Засега отбелязаните на слайда като подобни на Земята планети са само кандидати за по-нататъшни наблюдения. Тяхното съществуване трябва да се потвърди, тъй като част от тях могат да се окажат артефакти от смушения при наблуденията. Освен това част от тези екзопланети обикалят с висока вероятност твърде близо до своите звезди, които ги вади от списъка на възможно обитаемите. Съселов отбелязва, че учените от мисията "Кеплер", прогнозират да открият около 60 "други Земи", според ScienceNOW.

Засега няма коментар на NASA, под егидата на която е "Кеплер". Обикновено информацията за данни от мисиите остава недостъпна както за учени, така и за широка публика известно време, докато участващите в мисията учени направят собствените си публикации. След това NASA предоставя всички събрани данни напълно свободно.

Астрономът Димитър Съселов е родене в София. Син е на архитекта Димитър Съселов и внук на автора на исторически студии за прабългарите, Димитър Съсълов.

Понастоящем - директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative, който събира учени от различни области за изследване на живота в контекста на вселената.

Последните му изследвания, с които добива и международна известност, са свързани с откриването на други подобни на Земята планети извън Слънчевата система, обикалящи около звезди (екзопланети). Чрез разработения от Съселов и сътрудниците му метод на транзитното търсене те откриват през 2003 г. най-далечната засега планета OGLE-TR-56b в съзвездието Стрелец.

Автор е на книгите „Stellar Pulsation“ (2001) и „Pulsating Stars“ (1998).

Видеото е от http://www.ted.com и като другите материали от сайта е под Creative Commons.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини