Колбасите от чисто месо до седмица и в Кърджали

До седмица колбасите и каймата от чисто месо ще се появят в Кърджали. Готови сме да заредим веднага. Очакваме голям интерес, казаха търговци от веригата „Мараш”. Новите продукти по стандарт „Стара планина” ще навлязат не само във веригите магазини и хиремракета „Била”,но ще предлагат и в малките бакалии. Това ще стане до месец. Все още не са издадени сертификати на производителите. Затова и доставчиците се въздържат, казаха от магазин „Народен”, известен с ниските си цени и голямата си клиентела от пенсионери. Други търговци твърдят,че изчакват края на отпуските за да заредят. Изчакваме заможните кърджалийци да се върнат от почивка за да пуснем новата стока на пазара, казват те.

Пилотно продуктите от чисто месо-кайма, кебапчета,наденици ,кренвирши се появиха в магазини в София и сателитните и градове. Те се разграбиха буквално за часове въпреки двойните цеви в сравнение с колбасите със соя и нишесте.

Първите партиди вече са произведени. Ако продуктите отговарят на стандарта „Стара планина” производителите ще получат разрешение да ги предлагат в търговската верига. Те ще бъдат двойно по скъпи, заяви минестърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той заплаши предприятията, че ще им се отнема лиценза ако нарушат стандарта.

Влезлите в сила от началото на август девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо се отнасят до продуктите кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варено-пушени малотрайни колбаси. Очаква се по стандарт „Стара планина” да бъдат одобрени 20 продукта. Всички те ще са без соя, картофено нишесте,фибри и консерванти. В магазините тези продукти ще бъдат отделени от останалите.

Все още новите местни производения се бавят заради изготвянето на етикети. Това ще стане до края на август.

Според кллиенти истерията със стандарта „Стара планина „ е пиар на министър Мирослав Найденов. Целта е да се убедят гражданите, че правителството е загрижено за това с какво се храни народът. След като двадесет години ни тъпчат с боклуци заприличахме на хипотами. Изчезнаха снажните кърджалийски гларуси, прочули се по морето.Сега почти всеки е с коремче. Елегантните кърджалийки пък заприличаха на швейцарски крави, коментират мести интелектуалци.

Прехваления от министър Найденов стандарт „Стара планина” предизвиква иронични усмивки у търговците. Те подчертават,че и без въвеждането на стандарта производителите са могли да предлагат качествена стока от месо. С тази пиар кампания се оправдават двойно по-високите цени. Същото става и със сиренето. На няколко пъти ни го предлагат като произведено от мляко. Вдига се шум. Вдигат се и цените,твърдят кърджалийски търговци.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини