В предпазния щит на Слънчевата система има пукнатини

Външната граница на Слънчевата система е по-динамична и сложна, отколкото предполагаха специалистите досега, съобщи БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Спътникът IBE за изследване на междузвездната граница, изстрелян преди две години, за да изучава хелиосферата, установи, че тя се променя много по-бързо от очакваното.

Хелиосферата е като невидим балон. Тя е зад орбитите на планетите, където слънчевият вятър се сблъсква с частици и радиация, които изпълват междузвездното пространство. Най-важната й роля е, че защитава Слънчевата система от 90 процента от космическите лъчи, идващи извън нея. Слънцето излъчва постоянен поток от частици, които се движат бързо във всички посоки. Когато достигнат около 100 пъти по-далече от Земята, те се сблъскват с междузвездната среда. Те отразяват повечето космически лъчи обратно в космоса и произвеждат незаредени частици, които се връщат обратно във вътрешната Слънчева система.

За две десетилетия слънчевият вятър е отслабнал, а хелиосферата се е свила и така позволява на повече радиация да влезе в Слънчевата система.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини