Токсичната утайка се превръща в Червена река на смъртта

Вчера властите в Унгария излязоха с изявление, в което се съобщава, че токсичният кален разлив, отнел живота на четирима човека и вкарал 120 в болница, е най-голямата токсична катастрофа, с която страната някога се е сблъсквала.

Осем от хоспитализираните са в критично състояние, а шестима се водят за безследно изчезнали след като стените на резервоара в завода за алуминии в северна Унгария рухнаха в понеделник следобед в следствие на продължителните валежи.

Утайката остави опустошена „пътека” след себе си, унищожавайки дървета и друга растителност и прониквайки в домовете на местните жители.

Двуметровата кална вълна обърна коли, отнесе имущество и предизвика сериозни опасения от замърсяване водите на Дунав.

Шандор Пинтер, унгарският министър на вътрешните работи, твърди, че за момента няма заплаха за питейната вода в региона, но предупреди, че не е препоръчително да се яде местна продукция.

„Това е екологична катастрофа”, заяви Золтан Илс – държавният секретар по околната среда, който посети местността вчера.

Токсичните утайки заляха седем села след като се разляха от язовира в Айка – на около 160км югозападно от Будапеща.

Бедствено положение е обявено в няколко провинции. Сред загиналите са и две деца на възраст една и три годинки, съобщава Кароли Тили – кмет на Клонтар – едно от засегнатите села.

35-годишен мъж е загинал след като наводнението е обърнало колата му, както и една възрастна жена.

Утайката „може да изгори кожата и да причини ослепяване, ако попадне в очите”, предупреди вътрешният министър на конференция в Будапеща.ня

Има опасения, че част от калната маса вече е стигнала до водите на река Маркал, която се влива в Раба и Дунав.

Токсичната кал може да достигне Дунав – втората по големина река в Източна Европа, за четири дена, заяви Шандор Тот – заместник-директор на водоснабдителна компания в западна Унгария.

„От гледна точка на управление на водите, това е катастрофа”

Червената кал е отровен остатък от алуминиевото производство. Тя е слабо радиоактивна, но силно разяждаща и причинява изгаряния по кожата на засегнатите. Също съдържа тежки метали като олово, кадмий, арсеник и хром.

Според твърдения на Илс има подозрения, че унгарският Aluminum Production & Trade Co (МАЛ) е складирал повече отпадъци от разрешеното. Компанията отрича тези обвинения.

„Съгласно дневните и годишните отчети, всичко е работело нормално”, заяви шефа на завода Золтан Баконий, добавяйки, че трябва да се изчака доклада на официалното разследване.

Премиерът Виктор Орбан изпрати съболезнователни писма на близките на загиналите и обеща обстойно разследване, което да установи „кой е виновен за тази причинена от човек катастрофа”.

МАЛ са спрели цялото си производство в завода и този уикенд ще преценят дали то може да бъде възстановено.

Пинтер съобщи, че около разкъсаната част на язовира е построена предпазна стена, „така че няма опасност от нов разлив”.

Експертите се мъчат да неутрализират разяждащия ефект от утайката с гипс. Според тях калта може да нанесе много щети на земята, като например безплодие, след като вече убива рибата в реките.

От „Грийнпиййс” настояват собствениците на МАЛ да бъдат наказани, тъй като според тях сателитни снимки от деня преди инцидента показват „катастрофални тласъци в язовирната стена”.

От WWF се опасяват, че става дума за дългосрочно увреждане на околната среда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини