Революция: Първият хуманоиден робот ще се отправи в космоса!

Човечеството е на път да изпрати първия хуманоиден робот в космоса, съобщи Асошиейтед прес.

Със совалката "Дискавъри" в сряда, на 3 ноември, към Международната космическа станция /МКС/ ще полети Робонавт 2 (Robonaut 2).

Роботът, за създаването на който НАСА е изразходвала 2,5 милиона долара, ще помага в работата на астронавтите, допълва БТА. Засега Робонавт 2 е изграден само от кръста нагоре. Освен глава, той има тяло и две ръце, с които много сръчно може да манипулира с инструменти на борда на станцията.

Той обаче все още не е снабден с крака. Основната задача на 11-дневния полет на совалката "Дискавъри", с който ще полетят 6-има астронавти, е да достави на Международната космическа станция последния американски модул, който ще осигури допълнително складово и лабораторно пространство на намиращата се в орбита станция, както и други полезни товари.

По време на мисията са предвидени две излизания на американски астронавти в открития космос. Със совалката ще полетят и 16 лабораторни мишки.

По данни на ЮПИ с експеримента НАСА иска да разбере защо космическите полети правят хората по-уязвими към инфекции с вируси и бактерии.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини