Време е за Големия взрив

Учените в Големия адронен колайдер се готвят да възпроизведат Големия взрив в умален мащаб, съобщи Би Би Си.

В най-мощния ускорител на частици в света от 2009 г. се сблъскват снопове протони. Сега за сблъсъците вече ще се използват железни йони, допълва БТА. Така ще бъдат възпроизведени условията непосредствено след възникването на Вселената преди 13,7 милиарда години, точно след Големия взрив.

Експериментите целят да бъдат изследвани условията във Вселената части от секундата след като е експлодирало малко, но много плътно кълбо от енергия и така се е образувал космосът, какъвто го познаваме днес.

Учените мислят, че тогава е съществувало особено състояние на материята, което е било различно от материята, от която е образувана днешната Вселена.

Физиците го наричат кварк-глуонова плазма.

"Това състояние на материята се получава, ако ефективно се разтопи ядрената материя, която съставя атомите, и се освободи съдържанието на ядрата - кварки и глуони".

Ако учените в големия адронен колайдер успеят да възпроизведат това състояние на материята и да го изучат, те ще получат важна информация как то е еволюирало до сегашната материя.

Макар и миниатюрните огнени топки в колайдера да просъществуват за съвсем кратко време, температурите ще достигнат над 10 трилиона градуса, милион пъти повече, отколкото е в центъра на Слънцето.

С увеличаването на температурата дори протоните и неутроните, които образуват ядрата на атомите, ще се разтопят. Ще се получи гореща и плътна супа от кварки и глуони". Експериментите започват в началото на ноември и ще продължат четири седмици. Досегашните експерименти с протони целяха да бъде открита частицата Хигс бозон и да бъдат потвърдени нови теории във физиката, като суперсиметрията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини