Пресъздадоха Големия взрив в адронния колайдер

Учени от ЦЕРН успяха да пресъздадат в Големия адронен колайдер миниатюрни версии на Големия взрив, след който се смята, че преди близо 14 милиарда години се е зародила Вселената, пише в. "Дейли телеграф".

Постижението открива нова ера в изследванията в областта на физиката на елементарните частици. Мини Големите взривове са постигнати чрез сблъсъка на оловни йони - атоми, от които са отстранени електроните, допълва БТА.

При сблъсъка са произведени температури милиони пъти по-високи от тези на ядрото на Слънцето и са пресъздадени условия, каквито не са съществували освен непосредствено след Големия взрив.

"Много сме развълнувани от постижението. При сблъсъка бяха възпроизведени умалени версии на Големия взрив и най-високите температури и плътности, постигани някога в експеримент", казва д-р Дейвид Еванс, член на британския екип от университета на Бирмингам.

Процесът е бил възпроизведен в безопасна и контролирана среда, генерирайки невероятно горещи и плътни субатомни огнени топки с температури над 10 трилиона градуса - милиони пъти по-високи от тези на слънчевото ядро.

При подобни температури дори протоните и неутроните, съставляващи ядрата на атомите, се топят и образуват "супа" от кварки и глуони, известна като кварк-глуонна плазма. Специалистите се надяват, че изследвайки кварк-глуонната плазма, ще научат повече за Силното ядрено взаимодействие - една от четирите фундаментални сили в природата. "Силното ядрено взаимодействие не само задържа атомите заедно, но е отговорно и за 98 процента от тяхната маса", обяснява д-р Еванс.

Последният експеримент на ЦЕРН е извършен въпреки предупрежденията на група, известна като Heavy Ion Alert, според която той може да предизвика катастрофална верижна реакция с унищожителни последствия за Земята. Учените от Церн опровергаха тези твърдения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини