Заснеха галактическа катастрофа

Астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) са заснели сблъсък на галактики в съзвездието Водолей, съобщи Лента.ру.

Обектът, който е интересувал изследователите, се нарича NGC 7252 или Arp 226, и е отдалечен от Слънчевата система на 220 милиона светлинни години, допълва БТА. По време на изследването астрономите са наблюдавали NGC 7252 с помощта на 2,2-метровия телескоп MPG/ESO, който се намира в обсерваторията Ла Сила в Чили.

На снимката може да се види струпване на звезди и газ с необичайна форма, образувано в резултат на сблъсъка.

При срещата на двете галактики част от съставящата ги материя е била изхвърлена в космическото пространство, а част е била силно свита.

В региона са протичали интензивни процеси на звездообразуване - възрастта на появилия се в резултат звезден куп е от 50 до 500 милиона години.

Изучавайки сблъсъка на галактиките, изследователите се опитват да научат повече за еволюцията на Вселената, тъй като в нея подобни събития са ставали много често. Астрономите са на мнение, че през близките три или четири милиарда години Млечният път ще се сблъска със съседната си галактика Андромеда.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини