Китай ще връчи своя награда за мир, конкурентна на Нобеловата

Три седмици, след като идеята беше оповестена, китайските власти ще връчат конкурентна награда за мир на Нобеловата награда, пише "Гардиън". Връчването на наградата ще се проведе четвъртък тази седмица - един ден преди провеждането на церемонията на Нобеловите награди в Осло.

Китайските власти остро осъдиха присъждането на тазгодишната награда за мир на китайския дисидент Лю Сиаобо, който се намира в затвор в Китай. Те проведоха кампания за убеждаване на поканените държави да не присъстват на церемонията по връчване на Нобеловите награди и предупредиха за възможните последици за тези, които почетат събитието.

По повод на новоучредената награда китайските власти казват, че тя е създадена, „за да изрази гледната точка за мира на китайците”.

Тазгодишната церемония за награждаване на Нобеловите награди ще се проведе на фона на символично празния стол на носителя на Нобеловата награда за мир Лю Сиаобо, предава АФП.

„Това е празен стол, който ще направи силно впечатление.”, заяви директорът на Нобеловия институт Гир Лундестад, който добави, че това "показва каква е ситуацията със спазването на човешките права в Китай.”.

За втори път в цялата 100-годишна история от връчването на наградите, на церемонията, която ще се проведе в петък в Осло, няма да присъства лауреат, нито негов представител.

Единствен досега е бил случаят с германския журналист и пацифист Карл фон Осиецки, заторен в концентрационен лагер по време на провеждането церемонията през 1936 година.

До момента 19 държави са отказали да присъстват на събитието, след като Китай предупреди, че ще има „последствия” за всеки, който изрази подкрепа за наградения с китайски дисидент.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини