Станаха ясни номинациите за Златен глобус

Драмата "Речта на краля" получи 7 номинации за наградите "Златен глобус" в ключови категории, включително за най-добър филм, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

С по 6 номинации са боксьорската драма "Боецът" и филмът за Фейсбук "Социалната мрежа", които са сред кандидатите за отличието за най-добър филм. В категорията най-добър филм са номинирани също "Генезис" и "Черният лебед".

Ето и номинациите в основните категории:

Комедия или мюзикъл - "Алиса в Страната на чудесата", "Бурлеска", "Децата са добре", "БСП - Бесни, страшни пенсии" и "Туристът".

Режисьор - Дарън Аронофски за "Черният лебед", Дейвид Финчър за "Социалната мрежа", Том Хупър за "Речта на краля", Кристофър Нолан за "Генезис", Дейвид Ръсел за "Боецът".

Най-добра актриса в драма - Холи Бери за "Франки и Алис", Никол Кидман за "Заешка дупка", Дженифър Лорънс за "Зимен дар", Натали Портман за "Черният лебед", Мишел Уилямс за "Синя валентинка".

Най-добър актьор в драма - Джеси Айзенберг за "Социалната мрежа", Клин Фърт за "Речта на краля", Джеймс Франко за "127 часа", Райън Гослинг за "Синя валентинка", Марк Уолбърг за "Борецът

Най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Анет Бенинг за "Децата са добре", Ан Хатауей "Любов и други наркотици", Анджелина Джоли за "Туристът, Джулиан Мур за "Децата са добре", Ема Стоун за "Лесна, а?"

Най-добър актьор в комедия или мюзикъл - Джони Деп в "Алиса в Страната на чудесата", Джони Деп в "Туристът", Пол Джамати за "Версията на Барни", Джейк Гиленхал за "Любов и други наркотици" и Кевин Спейси за "Казино Джак".

Анимация - "Аз, проклетникът", "Как да си дресираш дракон", "Илюзионистът", "Рапунцел и разбойникът" и "Играта на играчките 3".

Актриса в поддържаща роля - Ейми Адамс за "Боецът", Хелена Бонъм Картър за "Речта на краля", Майла Кънис за "Черният лебед", Мелиса Лео за "Боецът" и Джаки Уивър за "Животинско царство".

Актьор в поддържаща роля - Крисчън Бейл за "Боецът", Майкъл Дъглас за "Уолстрийт: Парите никога не спят", Андрю Гарфийлд за "Социалната мрежа", Джереми Ренър за "Градът" и Джефри Ръш за "Речта на краля".

"Златните глобуси" се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и са смятани за ориентир за наградите "Оскар". Те се връчват за постижения в областта на киното и телевизията.

Смятани са за втори по важност след наградите "Оскар". Церемонията за наградите "Златен глобус" ще се състои на 16 януари 2011 г. в Бевърли хилс.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини