Хотелиери скочиха срещу високи налози

Туристическият бизнес в Смолян и Пампорово скочи срещу новия налог от 30 % върху наличната леглова база, който от 1 февруари влиза в сила и ще се администрира от местната власт. На работна среща община Смолян е предложила разценки от 1 лев на нощувка в Пампорово, 60 стотинки в хотелите в града и курортните ядра край Смолян "Райковски ливади" и "Смолянски езера".

За всяка реална нощувка по селата пък стопаните да плащат по 40 стотинки е предложила местната власт. Туристическият бранш в региона обаче не прие предложените ставки, които досега се плащаха като туристическа такса. Те и досега се криеха и общината трудно събираше ежемесечните туристически такси, аргументират се хотелиерите. С новия данък от минимум 30 % върху легловата база в края на годината хотелиерите ще плащат за празни легла.

Аргументът им е, че туристическият бизнес е в дълбока криза и в Пампорово средногодишната заетост е между 12 и 15 % на легловата база. За да се намери баланс и туристическият сектор да не посивее масово, общината трябва да свали налога за всяко легло. Хотелиерите предлагат той да бъде по 50 стотинки в Пампорово и не повече от 20-30 стотинки за града и селските хотели. Така ефектът ще е двоен, защото общината ще си получава туристическия данък и ще го влага в инфраструктура, а местните хотелиери няма да фалират.

Това коментира Пантелей Мемцов, който е собственик на вилно селище "Малина" в Пампорово с база от 100 легла. Хотелиерът, който е и председател на туристическа асоциация "Родопи", обясни, че в момента са заети 10 легла, а той поддържа 39 души персонал. Като трудно събираеми данъци в туризма Мемцов даде за пример община Чепеларе, която има да прибира повече от 300 000 лева от хотелиери в Пампорово за такси смет и данък сгради.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини