Затворници издирват богоявленски кръст с металотърсач

Затворниците от Смолян почти седмица вече издирват кръста, хвърлен на Богоявление в река Черна, която тече край трудово-поправителното общежитие в местността "Герзовица". Около 20-ина лишени от свобода, излежаващи присъди при лек режим, вече шести ден претърсват мястото, където на 6 януари отец Живко е хвърлил разпятието.

То е със златно покритие, но не е толкова скъпо като стойност, колкото като символ, обяснява свещеникът. За да не им тръгне през годината на лош късмет, управата на ТПО-то е решена от открие кръста на всяка цена. Вчера издирването продължи като багер подкопава брега на реката, за да падне нивото на водата.

В момента то е около 70 см, обясни шефът на затвора. "Раираните гмурци" вече са снабдени и с металотърсач, за да не пропуснат свещения символ. Устройството обаче работи най-много на 20 см водно ниво и затова и вчера кръстът не беше открит. Ще продължаваме докато го намерим, категоричен е шефът на затвора. Скоро се очаква общежитието при лек режим да се сдобие и с лиценз за местната мандра, която произвежда най-добрия кашкавал в района.

Засега с млечните деликатеси могат да се облажат само смолянчани, тъй като лицензът разрешава продажби само на територията на общината.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини