Оцеля! 141 депутати подкрепиха кабинета, но ще има прегласуване

Очаквано правителството на Бойко Борисов получи вот на доверие от парламента. В подкрепа на кабинета гласуваха 141 народни представители, против бяха 72-ма, а 13 се въздържаха.

В гласуването участваха 226-има депутати. Малко след като резултатът стана ясен, председателят на Народното събрание Цецка Цачева обяви, че ще има прегласуване, защото от Коалиция за България се усъмниха в цифрите. Поправителният вот обаче ще бъде електронен, а не поименен.

Иначе първият вот мина с гласовете на ГЕРБ и Атака. ДПС и левицата се обявиха срещу цялостната политика на кабинета.
Трима независими депутати – Димитър Колев и Дарин Матов от РЗС, както и изключеният от партията Тодор Великов гласуваха в полза на правителството.

От Синята коалиция гласуваха „въздържали се“, независимо че премиерът Бойко Борисов обяви, че всички техни условия, които поставиха, за да го подкрепят, са изпълнени.

„Приели сте да гласувате "въздържали се", ваша работа. Но не може да казвате - води войната, воювай всеки ден, ние ще се въздържим да ви помагаме, но може един ден и да ви помагаме. Сега ми трябвате. Искам вашите избиратели и нашите да знаят, че условията, които сте ми казали, всички са изпълнени“, заяви преди вота Борисов.

Той посочи, че е поискал вот на доверие, защото правителството иска ясно да знае дали парламентът подкрепя реформите, с които кабинетът възнамерява да продължи.

Министър-председателят напусна пленарната зала веднага след като приключи поименното гласуване. 

Борисов поиска третия в новата политическа история вот на доверие в разгара на скандала със СРС-тата, в който изтече и подслушан разговор между него и шефа на митниците Ваньо Танов.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини