Цветков: Няма заплаха от атентат, не ни трябва свръхконтрол

В България няма пряка заплаха от атентат като този на летище Домодедово в Москва и заради това не се налага свръхконтрол, смята министърът на транспорта Александър Цветков. Въпреки това направихме преглед на системите за сигурност на всички летища в страната и на гарите, системите функционират както и в целия ЕС, заяви той в предаването „Седмицата" по Дарик радио.

Според него сигурността е напълно гарантирана чрез технически средства. На летище София има 261 видеокамери, това означава, че всяка точка е под контрол, няколкостотин души са ангажирани със сигурността, така че нашето ниво дори е над средното за ЕС, похвали се той.

Гарите в страната също имат системи за видеонаблюдение.

Според Цветков не трябва да се прекалява с мерките за ограничаване и следене по летищата и гарите, защото те до голяма степен ограничават правата на пътниците. Мерките за сигурност трябва да невидими, настоя той.

Европа не е потенциална мишена на атентати като този на Домодедово и мерките за сигурност трябва да се съобразявани с нивото на риска, за да са адекватни, смята министърът.

В пощите мерките за сигурност също са на 100 процента. Оптимизирането на административния персонал няма да са отрази на сигурността, прогнозира Александър Цветков.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини