Бойко: Първанов дирижира Алексей. Вестниците в събота

"Стандарт": Бойко: Първанов дирижира Алексей

Президентът Георги Първанов оглавява центъра, който от 20 години дирижира нещата в България. Включително и сегашната атака към правителството, организирана от хората на Алексей Петров. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Николай Бареков и рубриката "Гореща точка" по ТВ7. Генерала бе категоричен, че "има център, на който не му е добре, че България има стабилна политика, да има стабилни правителства".
Според него фактът, че в момента има независимо управление, което не може да бъде изнудвано като кабинета "Станишев", предизвиква крамолите от последните месеци. По думите на Борисов  скандалите, които тресат държавата, са започнали от стенограмата с разговора на президента с вицепремиера Симеон Дянков. "Разбирате ли, той действа по много коварен начин, разчитайки на моето приятелство и желание да работим добре", заяви  Генерала. Той припомни, че пратил добронамерено Дянков да се извини, а държавният глава му отвърнал с удар в гърба. "Коварен удар. Оттам започна всичко, оттам се даде тон", отсече Борисов. Той бил сигурен, че докато е бил премиер, Станишев е държан в подчинено положение заради докладите с класифицирана информация, които са изчезнали от кабинета му и които могат да го вкарат в ареста.

"Новинар": Борисов сваля шапка на Алексей Петров

Премиерът Бойко Борисов призна за грешки в кадровата политика на ГЕРБ. По време на парламентарния контрол той отговори на питане на лидера на БСП Сергей Станишев за принципите за назначаване на кадрите в администрацията. Според червените не било проблем, министър-председателят да се обажда и да пита за даден служител, проблем бил мотивите с които се прави. "Важни са не личните качества на съответния митничар, а фактът, че играе футбол с вас", обърна се Станишев към премиера, визирайки последните записи от разговори между него и шефа на митниците Ваньо Танов, в който той лобира за местен митничар.

По думите на Борисов е нормално да се греши, а той винаги е признавал грешките си и ги е поправял. За пример той даде случая с неуспешната кандидатура на Румяна Желева за еврокомисар, която бе сменена за поста от Кристалина Георгиева. „Вие безгрешна партия ли сте?", обърна се Борисов към социалистите и обясни, че за разлика от БСП, ГЕРБ са нямали политическа школа, за да се учат. Ние просто събрахме български граждани съобразно волята на избирателите, допълни той. По думите на премиера въпросният митничар Николай Вучков е бил назначен от предишната власт. „Аз не се обаждам да го назначат на работа, аз питам защо точно него са го сменили. Аз не знам от колко години е там", оправда се Борисов.

„Новинар": Френски експерти: Записите "Мишо Бирата" са истински

Записите между премиера Бойко Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов, в които те разговорят за пивоварната „Леденика", са автентични. Това показва независима експертиза, направена в лаборатория във Франция, заяви зам. главният редактор на в. „Галерия" Явор Дачков.

По думите му експертният анализ от 15 страници бил много подробен и показва, че разговорът е презаписан, но не и манипулиран. В него нямало и изкуствено привнесени елементи. По думите на Дачков парижката лаборатория работела с френското правосъдно министерство, като много нейни експертизи се използвали в съда.

"Труд": Дами влизат в битката за държавен глава

Точно девет месеца преди президентските избори се завъртяха първите имена на претенденти за "Дондуков" 2. Засега сигурно изглежда само едно - на лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Най-силен интерес предизвиква въпросът кой ще бъде претендентът на ГЕРБ. Управляващата партия се е засилила за самостоятелно участие във вота. Социологически сондажи от декември сочат, че най-много проценти събира Бойко Борисов - 28% според МБМД, и 14% - според НЦИОМ. Силно одобрявана е и Кристалина Георгиева (30% по данни на МБМД), но тя не отговаря на конституционното изискване да е живяла в страната през последните 5 г. Дали новият силен коз на ГЕРБ не се казва Йорданка Фандъкова?

Ако столичната кметица приеме номинацията, тя може да срещне на кандидатпрезидентския тепих друга дама - Надежда Нейнски.

"24 часа": Запорираха 2 млн. лв. на бившата депутатка Дренска

Комисията "Кушлев" е наложила запор на фирмата "Евро тръст консулт", собственост на бившата царска депутатка Теодора Дренска. Сумата на запора е почти 2 млн. лв. Същата мярка е приложена и за "Легис консулт-ЦД" и "Сън форс" на Цанко Дренски, съпруг на Дренска.

"Това са стари дела, още от септември миналата година. Фирмата ми бе запорирана, но след това съдът отмени запора", каза Дренска вчера. Тя обясни, че "Евро тръст консулт" е на нейно име, а не е съпружеска собственост и няма нищо общо с мъжа й.

Другите две фирми са запорирани по старото дело на съпруга ми, което още не е приключило, допълни Дренска.

На сайта на Агенцията по вписвания обаче няма отразено вдигане на запора.


"24 часа": ДАНС и данъчни погват 264 от властта

264-ма души от властта са подали непълни или неверни данни в декларациите си пред Сметната палата. Контролната институция вчера обяви два списъка с имената им и установените нарушения. В първия са тези, които са сбъркали с ежегодните декларации за притежавано от тях, половинките им и непълнолетните деца. Във втория са тези, които пак са сбъркали с имотите, но или вече не са във властта, или през 2010 г. са влезли в нея.

Списъците се изготвят след проверка на декларациите с данни от фирмени регистри, КАТ и още множество институции. Ако има разминаване в имуществото над 10 000 лв., името влиза в списъка.

Имената на всички "съгрешили" отиват в НАП и ДАНС за проверка, обясниха от Сметната палата. Данъчните ще сверяват написаното в документа за палатата с декларацията за доходите при тях. Ако и те установят разлики или нарушения, следват глоби за укрити данъци. ДАНС пък ще търси дали няма имущество, придобито по незаконен начин.

"Труд": Дипломати "скрити" от Закона за досиетата

Комисията по досиетата не е установявала, затова не е и обявявала принадлежност към Държавна сигурност на около 50 души от проверяваните досега лица в институциите.

Причината е параграф 12 от Закона за досиетата, който "пази" агентите и служители на тоталитарните служби, които още са шефове на отдели или сектори във военното или цивилното разузнаване. Това обясни вчера Екатерина Бончева, член на комисията. Около 10 от тези хора са били или още са на публични длъжности, каза тя. Но отказа подробности.

Темата стана актуална, след като около скандала с дипломатите "ченгета", депутати от "Синята коалиция" внесоха поправка параграф 12 да отпадне. Вместо тя да се гласува от вътрешната комисия в парламента, от ГЕРБ решили първо да искат становище от служба "Военна информация" (ВИ) и НРС. При приемането на Закона за досиетата през 2006 г. именно тези служби настояли за текста, който "крие" агенти на ДС.

"Стандарт": ГЕРБ върна заменките

Заменките на гори отново са факт. Смяната на частни с държавни терени ще се разрешава за изпълнение на международен договор, за строеж на обекти от национално значение или на общински обекти от първостепенно значение. Това решиха депутатите вчера, като промениха закона за горите. Те приеха замените да стават със заповед на земеделския министър. При сделки за над 100 хил. лв. обаче ще се иска решение на правителството. При окончателното гласуване на поправките в закона участваха 87 депутати - 71 от тях бяха "за", 12 - "против", а четирима се въздържаха.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини