Борят с ток мечките медарки в смолянско

Борят с ток мечките медарки в смолянско

Специални съоръжения, известни като електропастири, получиха 17 родопски пчелари, за да се преборят с мечките. Кафявият звяр е известен със слабостта си към меда и продуктите, както и с вкуса си към пчелите. През последните години в района на Смолян стопаните пропищяха от нападенията на мечки срещу пчелините им.

Почти няма планинско село, от  което всяко лято да не постъпват сигнали в РИОСВ Смолян за разрушени пчелини и унищожени кошери.

За да подпомогнат производителите на уникалните медни продукти, от екоинспекцията в родопския град предприеха редица мерки. По различни програми на собствениците бяха раздадени устройствата, наподобяващи „пазач с ток”, които обаче се оказаха крайно недостатъчни.

Новите 17 устройства са закупени по европейска екологична мярка”Лайф+” и са произведени в Германия.

.

 Всеки стопанин получи кабел, захранван с 12 волтов акумулатор. Всеки комплект има и тестер, с който се  проверява дали по оградата тече ток, както исъоръжение за мълниезащита.С предоставения кабел, пчеларите могат да заградят площ около 4 декара.

Стойността на комплекта,  захранван от слънчеви батерии, е около 1000лв.

Почти наполовина е стойността на уреда, който получава ток от електрическа мрежа и акумулатор.

Сумата обаче е непосилна за местните пчелари и МОСВ ще предостави допълнително още 55 комплекта електрически „пазачи”.

Според Александър Дуцов, председател на Сдружение за дива природа”Балкани”, електропастирите са много подходящи не само срещу дивите зверове. Те могат успешно да бъдат приложени и срещу животни, пренасящи зарази от друга държава.

Подобни уреди могат да се инсталират по самата държавна граница, за да не позволяват миграционно преминаване в наша територия. Дуцов даде като пример разпространението на шап, чиито огнища все още не са локализирани.

Чудомира Щерева

Според специалистите електропастирът е ефикасен и срещу зарази по животните
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини