Затвор остана без сирене за гости заради голямо търсене

Затвор остана без сирене  за гости заради голямо търсене

Смолянският затвор, който удари в земята местните мандри със сирене собствено производство, вече няма с какво да си почерпи гостите.

Цялата продукция на затворническата мандра е закупена и разпратена в страната.

„И пет килограма не останаха, дори за вътрешно потребление няма”, коментира шефът на общежитието за лишени от свобода в местността Герзовица край Смолян Христо Солаков.

Над 200 кг. пратки от екологичното сирене е заминало за София и Пловдив, все поръчки от колеги, допълва Солаков.

Заради уникалния си  вкус и качества, узрелият млечен деликатес от няколко месеца е хит на пазара в родопския град. Един килограм от едноименното сирене „Герзовица” се продава за  7.25лв., което е далеч под цената на качествените млечни продукти.

До сега сиренето, произведено от стотината крави на животновъдното стопанство на затвора, се продава със сертификат само на територията на общината.

За национален лиценз обаче и достъп до цялата търговска мрежа, мераклиите за истински екопродукт ще трябва да почакат поне още два месеца.

Солаков обясни, че като начало ще се лицензира производството на прясно и кисело краве и овче мляко.

 Заради огромното търсене на качествена млечна продукция, от управата на затвора планират да правят нова кравеферма. Така първоначалната идея за социализиране на лишените от свобода, се превърнала в реално млечно производство, което се радва на изключително потребителско търсене.

Чудомира Щерева

Затвора в Смолян удари местните мандри с качествено сирене
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини