Театърът в Смолян възкръсва

Певецът на всички времена ще бъде символът на новия театър в Смолян

Родопски народен театър „Орфей” ще замести закритата през миналата година театрална институция Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов”.

Това съобщи Светозар Казанджиев, един от инициаторите за възраждане на храма на Мелпомена. Артистът Румен Бечев, чийто баща е сред създателите на Родопския драматичен театър, който тази година щеше да стане на 60 години, е сред учредителите на новия театър „Орфей”.

Новосъздадената културна институция, носеща името на митичния родопски певец, е вписана като самостоятелно юридическо лице в Националния регистър на 3 януари тази година. Десет дни по-късно е регистриран от МК като културна организация, чиято цел ще бъде да продължи театралните традиции в родопския край.

От инициативния комитет за възраждане на театралното изкуство в Смолян напомниха, че градът е имал сцена още преди 90 години.

„Колкото и трудно да се прави театър в днешно време, ние ще го направим съвсем сериозно”, заявиха единодушно актьорът Бечев и писателят Казанджиев. Те имат и амбициозната идея да покажат „най-живото” изкуство дори в селцата, които не са виждали актьор.

Новият театър ще  влезне и в училищата, както и ще участва в международни конкурси и фестивали на малки сценични форми.

В репертоара за 2011г. Родопският народен театър”Орфей” е заложил 5 заглавия.

Сред тях са ”Греховната любов на Зографа Захарий”, ” Завещанието на целомъдрения женкар” и „Ние врабчетата”.

Сега на инициаторите предстои да изградят театрално настоятелство, което да осигури финансовото съществуване и творческия живот на възродения храм на най-древното изкуство.

Чудомира Щерева.

Закритият театър "Николай Хайтов" вече има алтернатива
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини