Жертви на мечки съдят държавата

Отстреляната мечка по-късно се оказа, че не е убийцата на Шиков

Жертви на мечки съдят държавата

Пострадалите от мечите нападения родопчани, съдят МОСВ за неимуществени вреди.

В Окръжния съд в Смолян са внесени две искови молби срещу ековедомството, потвърдиха наследниците на разкъсания от стръвница през миналата година Никола Шиков. 65 годишният пенсионер загина преди 7 месеца, след като беше нападнат от звяра на метри от края на родното му село Кутела. Съпругата, децата и родителите на жертвата искат общо 200 000 лева обезщетение за ненавременната му и ужасна смърт.

 Галина Димитрова, която също бе зверски разкъсана, докато беряла гъби със сестра си, също е завела иск за обезщетение. След като едва оцеля под лапите на стръвница, за претърпените болки, страдания и страхове след кошмарното преживяване, жената е поискала  50 000 лева.

Пострадалите смятат, че проблемът с мечките в Родопите и конфликтът с местните хора все още не е решен.

От РИОСВ Смолян пък обявиха, че министерството на околната среда и водите, са предприели всички необходими мерки за справяне със ситуацията. За лечение на пострадалата Галина Димитрова пък са били дадени 1000лв. Семейството на убития от мечката Никола Шиков е получило като помощ от МОСВ 1500лв., като ведомството е заплатило и разходите по погребението.

Чудомира Щерева

На края на село Кутела се разигра кървавата трагедия през пролетта на 2010г.
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини