Строят нов път между няколко южни области

Главният път между Кърджали и  Златоград ще бъде рехабилитиран, съобщиха от община Златоград. Така обновеното трасе ще свърже граничните пунктове при най-южния ни град и бъдещето ГКПП „Маказа”, за което гърците дават разнопосочни сигнали за откриването му. Според реплики от префектура Ксанти, това ще стане най-рано в края на тази година.

Други представители заковават средата на 2012 г.

Агенция „Пътна инфраструктура” е обявила търг за изпълнител на допълнително проектиране и строителство на пътя Е- 85 Кърджали – Подкова и пътна връзка „Фотиново”.

Когато и да се отпуши границата край „Маказа” обаче, изпълнението на пътния обект трябва да приключи в средата на 2013г.

Финансирането е осигурено по европейската оперативна програма”Транспорт”.

В рамките на този срок се предвижда пълен ремонт на отсечка от 8 км., както и изграждане на  24 км. нов път.

В частта на проекта за рехабилитация ще бъдат обновени и ремонтирани 6 кръстовища, 1 пътен  възел, 6 големи и 14 малки съоръжения.

Участъкът за ново строителство е вторият етап от проекта и той е за нов път от разклона за Джебел до Подкова. Ще се рехабилитира и пътна връзка „Фотиново”, която е продължение на пътя Средногорци – Мадан – Златоград – Бенковски – Подкова – Момчилград – Маказа. Ремонтът на възловата връзка ще бъде до км. 2+368.

Целият новоизграден участък ще включва и строителство на 8 големи моста, 70 малки пътни съоръжения,  и общо 9 кръстовища.

Прогнозната стойност на целия проект е 52 млн. лв., заложеният бюджет за него в ОП”Транспорт” е 32 млн. лв.

Новата пътна връзка „Фотиново”, в посока Златоград ще осигури за областите Смолян и Кърджали по-широка транспортен достъп, ще се създадат условия за нови форми на икономическа активност на населението от съседните области.

Тръжната процедура е открита, критерий за възлагане е най-ниската цена.

Документи се закупуват до 17 часа на 25 март, а офертите се приемат до 4 април.

На 5 април в 12.30 ч. те ще бъдат отворени в Пътна агенция.

През тази година правителството финансира и ремонтите на пътищата Асеновград – Чепеларе, Пампорово- Смолян- Стойките, Михалково- Кричим и Рудозем- Смилян.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини