5-те най-лоши грешки при грижата за кожата

Пропускането на слънцезащитен лосион през мрачен зимен ден или лягането вечер с грим са неща, които, еднократно направени, е малко вероятно да причинят някаква значителна вреда, но, ако правите твърде много, дори такива малки пропуски при грижата за кожата си, това може да доведе до видими белези на стареене.

От друга страна, ако отделяте само по няколко минути на ден за разумни грижи за кожата, може да забавите появата на много бръчки, кафяви петна и други белези на времето. Независимо дали редовно пренебрегвате грижата за кожата си или сте направили просто случайна грешка, предлагаме ви петте най-често срещани причини, които водят до стареене на кожата, както и лесно постижими решения за поддържане на нейния свеж вид.

1. Твърде уморена съм, за да си чистя лицето

„Беше дълъг ден и последното, което искам да правя в момента, е да си почиствам лицето.“

Двете минути, които ще ви отнеме да си почистите лицето вечер преди лягане, могат да ви осигуряват свеж вид за години напред. Спането със замърсено, омазнено или с остатъци от грим лице причинява акне и уголемяване на порите. За да премахвате лесно остатъците от деня от лицето си, дръжте винаги под ръка мокри почистващи кърпички.

2. Слънцезащитните лосиони са за лятото

„Нямам нужда от слънцезащитен лосион – зима е!“

Излагането на UVA лъчите - основният виновник за стареенето на кожата, става през цялата година, а не само през лятото. И тъй като тези лъчи могат да минават и през стъкло, не сте защитени от тях дори вътре в помещенията. Основният начин да се предпазите от UVA лъчите и да поддържате кожата си е да използвате всеки ден слънцезащитен лосион или овлажнител с SPF фактор 30.

3. Продуктите са твърде скъпи

„Грижата за кожата ми ще струва твърде много пари.“

За да спестите пари, пазарувайте в магазините за козметика, а не чрез дистрибутори. Според изследванията масово произвежданите продукти са също толкова ефективни (а понякога дори повече!) от скъпите маркови линии. Следете за активните съставки, а не за луксозни опаковки. Най-ефективните продукти против стареене на кожата съдържат ретиноиди, AHA, пептиди, витамин С и овлажняващи съставки като например хиалуронова киселина.

4. Усилията ми са напразни

„Опитах почти всичко и нищо не работи.“

Може да отнеме дори 2 месеца, докато видите резултата от много от съставките в продуктите. Затова им дайте време. Друго задължително условие е да комбинирате новите продукти бавно – най-много по един продукт на всеки два месеца. Кожата трябва да си изгради поносимост към агресивните съставки против стареене. Прекаляването от друга страна може да предизвика възпаления, които ускоряват появата на бръчките, кафявите петна и общото състаряване на кожата.

5. Кожата ми е твърде чувствителна

„Ексфолиирането прави лицето ми зачервено и раздразнено.“

Премахването на мъртвите клетки помага за омекотяване на бръчките и освежаване на кожата, но агресивните почистващи частици могат да доведат до зачервяване и раздразнение. За да изтъркате безопасно кожата си, изберете химичен ексфолиант – например гликолична или салицилова киселина или продукт с нежни почистващи зрънца. Избягвайте продуктите с неравномерна консистенция и жулещи частици каквито са например черупките от орех. Ексфолиирайте само веднъж или два пъти на седмица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини