Най-ярките любовни истории на всички времена

Честваният утре Ден на влюбените е повод за редица медии да си спомнят за любовните истории, белязали най-ярко човешката история. Класация на най-паметните любовни двойки на всички времена на френския сайт "Лентернот" също е вдъхновена от този повод.

На първо място в класацията са поставени американските банкови обирджии Бони и Клайд. Тандемът Бони Паркър и Клайд Бароу шокира САЩ със своите грабежи, нападения и убийства през 30-те години на миналия век. Двойката загива на 23 май 1934 г. при опит да избяга от полицията. Телата им са намерени прегърнати.

На второ място са египетската владетелка Клеопатра и римският генерал Антоний, уплашили Римската империя с жаждата си за завладяване на нови територии. Любовната им история е източник на вдъхновение за много филми, театрални постановки и литературни произведения.

На трето място е болезнената и креативна любовна история на френския скулптор Огюст Роден и колежката му Камий Клодел, сестрата на писателя Пол Клодел. Двамата се срещат през 1883 г., когато Роден е на 43 години, а Камий е едва на 19 г. Искрата пламва година по-късно, когато Камий става ученичка на Роден. Любовта им е източник на взаимно вдъхновение. Двойка се разделя през 1898 г., защото Роден отказва да напусне дългодишната си спътница в живота, за която после се жени, а Камий е уморена от тази негова вярност. Раздялата поражда омраза у нея, която я вдъхновява за нови творби. По-късно Камий полудява и е вкарана в лудница до смъртта си през 1943 г.

Историята на Роден и на Камий Клодел беше пресъздадена на големия екран във филм през 1988 г., в който си партнираха Жерар Депардийо и Изабел Аджани. За ролята на Камий Аджани е номинирана за "Оскар", печели "Сребърна мечка" от Берлиналето и френската филмова награда "Сезар".

На четвърто място е любовна история между шах Джахан и Мумтаз Махал. Двамата се срещат в Агра, столицата на Империята на Великите моголи, когато са съответно на 16 и 15 години и се казват Хурам и Арджуманд. Той е престолонаследник, а тя дъщеря на търговец. Женят се през 1612 г. и Арджуманд става третата жена на Хурам. Заради красотата си е наречена Мумтаз Махал, което в превод означава "Чудото на палата". Когато Хурам става Велик могол, той приема името шах Джахан. Двамата имат общо 14 деца, но Мумтаз Махал умира при последното раждане. Тогава съпругът й нарежда да се построи в нейна памет храма Тадж махал, известен днес като паметник на любовта. В този мраморен монумент на влюбените, строен от 20 000 работници за 20 години, са положени телата на шах Джахан и Мумтаз Махал.

На пето място е класирана любовната история между британската кралица Виктория и принц Албърт. Двамата са братовчеди и се запознават, когато Виктория е едва на 16 години. Женят се четири години по-късно през 1840 г., когато Виктория вече от две години е кралица. Двойката има общо 9 деца, а Албърт става политически съветник на кралицата. Той умира от тиф през 1861 г. Съсипана от мъка кралицата в продължение на 10 години се облича само в черно и рядко се появява на публични места.

Шесто място е отредено за половинвековната любов между Виктор Юго и Жюлиет Друе, френска комедийна актриса. Двамата започват любовната си история през 1833 г., когато Жюлиет играе в пиесата на Юго "Лукреция Борджия". Юго е женен, но заради него Жюлиет все пак се отказва от кариерата си и се посвещава изцяло на любовта си. Тя се превръща в негова сътрудничка и муза. Двамата разменят хиляди любовни писма и живеят заедно след смъртта на съпругата на писателя.

Следващото място е за любовната история между крал Анри Четвърти и Анриет д`Антраг. Любовта между тях припламва, след като е анулиран стерилният брак на краля и след като умира фаворитката му Габриел д`Етре. Той се жени втори път за Мария Медичи от Флоренция през 1600 г., но още преди тя да пристигне в кралския му двор, Анри Четвърти е пленен от чара на Анриет. Двамата имат три извънбрачни деца. Анриет не е доволна от статута си на официална кралска любовница и замисля заговор, за да постави сина си на престола вместо престолонаследника Луи след смъртта на Анри Четвърти. Преди тя да успее, кралят си намира нова любовница и прогонва от двора си Анриет. Тя свършва живота си в манастир, а кралят е убит през 1610 г.

На осмо място в класацията е любовта между двама шпиони - между Мата Хари и руския офицер Вадим Маслов. Маргарета Гертруда Зеле, прочута танцьорка от холандски произход, става германска шпионка по времето на Първата световна война. През 1916 г. се влюбва в руския офицер в отпуск Владимир Маслов. Решава да го придружи във Вител, напуска сигурния Париж, където живее, и навлиза във военната зона. Арестувана е година по-късно, обвинена е в шпионаж в полза на Германия и е разстреляна. И до днес обаче има съмнения, че тя действително е изиграла голяма шпионска роля.

Деветото място е за друга кралска извънбрачна любов - тази между френския крал Луи Петнайсети и Жан Льонорман д`Етиол, останала в история по-известна с името Мадам дьо Помпадур. Двойката се запознава през 1745 г. по време на маскен бал, организиран в чест на сватбата на престолонаследника Луи Фердинан. Дамата, произхождаща от буржоазията, веднага очарова монарха със своята красота и ерудиция и той й дава титлата маркиза дьо Помпадур, за да улесни достъпа й до кралския двор. Кралят дори я представя на съпругата си. През годините маркизата става много влиятелна и се превръща в главен съветник на монарха. Тя започва даже да поръчва произведения на изкуството и защитава творци и философи, като Волтер и Д`Аламбер. Статутът й на кралска любовница я прави обект на чести критики. През 1750 г. заради крехкото й здраве маркизата се задоволява само със статута на доверена приятелка на краля и започва да избира следващите му любовници.

В класацията е намерила място и една императорска любов - тази на Наполеон с Жозефин. Двамата се запознават малко след като генерал Бонапарт се сгодява с Дезире Клери, бъдещата кралица на Швеция, през 1795 г. Заради Жозефин Наполеон слага край на годежа и се жени за любимата си на гражданска церемония. По това време Жозефин е вдовица и майка на две деца. Когато Наполеон става френски император през 1804 г., Жозефин получава титлата на императрица. По време на военните кампании на съпруга си тя често му изневерява. Пет години по-късно Наполеон принуждава Жозефин да се разведе с него, защото не го е дарила с наследник. Година по-късно се жени за втори път за Мария-Луиза Австрийска, която го дарява с дете. Въпреки това Наполеон и Жозефин разменят множество писма и след раздялата си, които свидетелстват за тлеещи чувства помежду им.

В класацията попада и една предполагаема скандална любовна връзка - тази между Рихард Вагнер и Лудвиг Втори Баварски. Лудвиг се възкачва на престола на Бавария през1864 г., когато е само на 18 години. Страстен почитател на изкуствата и на музиката, той кани в двореца в Мюнхен композитора Рихард Вагнер. По онова време последният е на 50 години и преживява тежък период, разорен е финансово и е изоставен от съпругата си. От този момент нататък Лудвиг Втори става меценат на Вагнер, изплаща дълговете му, настанява го в резиденцията си и помага за разпространението на музикалните му творби. Само за година антуражът на знатната особа започва да се съмнява, че между него и Вагнер има по-специална връзка.

Писмени доказателства потвърждават, че между двамата мъже е имало определени чувства. Но през 1865 г. полемиката по въпроса принуждава Лудвиг Втори да помоли Вагнер да напусне Мюнхен. След 10 години в изгнание композиторът се връща там и отново заема мястото си до знатната особа, чак докато министрите на Лудвиг Втори започват да отказват да покриват огромните му разходи и издигат пречки срещу неговото меценатство. Вагнер умира през 1883 г. Три години по-късно неговият покровител е обявен за луд в момент, когато строи пищни замъци. Той умира същата година при странни обстоятелства.

Класацията завършва с незабравимата любовна история на певицата Едит Пиаф с боксьора Марсел Сердан. Тя приключва трагично през 1949 г., след като е продължила близо две години. Тогава Сердан загива в самолетна катастрофа на път за Ню Йорк, за където пътува по настояване на любимата си. Смята се, че Едит Пиаф никога не се съвзема от тази загуба, въпреки че след това се впуска в много нови любовните авантюри.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
30 май 2020
Последни новини