Двама от екипажа на "Марс-500" излизат на повърхността

Двaма от участниците в експеримента "Марс-500" излизат на първа разходка по повърхността на червената планета.

Припомняме, че експеримантът „Марс – 500” стартира през юни 2010 и продължава 520 дни. В него участват 6 космонавти, които ще изтърпят всички натоварвания и неудобства от полета до Марс, максимално точно моделирани (доколкото е възможно при земни условия)  в един от корпусите на московския институт по медико-биологични проблеми (ИМБП). Космонавтите са доброволци, а проектът е видим за всички чрез Google. Трима руснаци, италианец, французин и китаец преживяват „полета до Марс”

Първата разходка на "Марс" ще продължи около два часа. Руснакът Александър Смолеевский и италианецът Диего Урбина ще поставят знамената на страните учстнички в експеримента, ще прочетат привествени речи на руски и английски и ще изнесат от модула изследователско оборудване. Те ще активират изследователския комплекс, който по сценария на „марсианската” . След кратка почивка, ще трябва да вземат образци от „почвата”, както и да открият „находки”, поставени преди това от организаторите на експеримента.

Космонавтите работят в руски скафандри "Орлан-М", предназначени за излизане в открития космос, които са специално модернизирани "Марс-500". Масата им е намалена и краката са по подвижни.

Видеото е от "кацането на Марс" на 12 февруари

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини