Гръцки и наши полицаи патрулират заедно

Българо-гръцки полицейски патрул, ще бди за сигурността на района от двете страни на границата. Полицията в Смолян вече е осъществила 4 работни срещи с колегите си от Ксанти, уточнени са и подробностите за реализиране на  проекта за международен патрул.

Очаква се покана за проектни предложения от Европейската комисия.

Целта е да се обучат хора и да се  изгради работещ механизъм между трите структури – полицейските сили в Смолян и Ксанти, и Гранична полиция.

След приемането на страната ни в Шенген, съвместните полицейски наряди, преминали през специализираната подготовка, ще поемат пограничния район.

Най- сериозна ще е подготовката при обучението на 50-те служители, от двете страни. Българските полицаи ще имат обучение в Гърция, за да изучат спецификата на престъпността в южната ни съседка. По проекта ще се издаде наръчник – джобен формат, който ще служи за помагало на полицаите.

Сред населението ще се направи проучване, за нуждите от информация за шенгенското пространство.

Към настоящия  момент наличието на ГКПП Златоград ограничава престъпността в регионите от двете страни на границата. В последствие и българо-гръцките патрули ще се явят като компенсираща мярка за осигуряване спокойствието на гражданите.

Отрядите ще бъдат съставени от по един български и гръцки полицай, които ще помагат на населението и за преодоляване на езиковата бариера.

Подобни международни патрули вече действат в Европа, а за проекта на смолянската полиция ще се ползва опита на немските и холандските служби.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини